Guterres: İnsanlık doğa ile savaşıyor, bu intihardır!

0
247

Columbia Üniversitesi’nde konuşan Guterres, Covid sonrası “yeni bir dünya” inşaası ile eş zamanlı olarak iklim değişiklikleri karşısında gezegeni “onarmaya” çağırdı.

Guterres, “Gezegenin ekolojik dengesi alt üst oldu ve insanlık doğa ile savaşıyor, bu intihardır” diyerek, 12 Aralık’ta Paris İklim Anlaşması’nın beşinci yıldönümü için yapılacak zirvenin gerçek bir pozitif hareket başlatmasını istedi.

Fosil enerjilere başvurmanın maddi bir şekilde azaltılması talebinde bulunan Guterres, “Gelecek yol, yağmayı (Dünya kaynaklarını) durdurma ve iyleşmeye başlama fırsatımız olacak” diye konuştu.

“Covid’den toparlanmak ve gezegenimizi onarmak aynı madalyonun iki yüzü olmalı” diyen Guterres, “yeni bir dünyanın biçimlenmekte” olduğunu savundu.

Zira çevresel konuda izlenen yolun kötü olduğuna dikkat çeken Guterres, “Biyoçeşitlilik çöküyor. Bir milyon tür yok olma tehdidi altında. Ekosistemler gözlerimizin önünde kayboluyor. Çöller büyüyor. Nemli alanlar yok oluyor. Her yıl 10 milyon hektar orman kaybediyoruz” ifadelerini kullandı.

Guterres, şunları ekledi: “Okyanuslar aşırı işletiliyor ve plastik atıklarla boğulmuş. Emdiği karbondioksit denizleri asitleştiriyor. Mercan resifleri ağarıyor ve ölüyorlar. Hava ve sudaki kirlilik her yıl 9 milyon kişiyi öldürüyor.”

Gelecekte virüslerin artması olasılığı konusunda da uyaran BM Genel Sekreteri, doğa ile barış yapmanın her yerde herkesin mutlak önceliği olması gerektiğini kaydetti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz