‘Eğitimdeki eşitsizlikler pandemi sürecinde daha da derinleşti!’

0
256

Eğitim-Sen Mersin Şubesi pandemi döneminde devam eden eğitime ilişkin yazılı açıklama yaparak, uzaktan eğitim sürecinin, eğitim ve bilim emekçilerinin toplumsal emeği ile sürdürüldüğü vurgulandı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Mersin Şubesi koronavirüs pandemisinde eğitimde yaşanan eşitsizliğe dair değerlendirme yaptı.

“UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİ, EĞİTİM VE BİLİM EMEKÇİLERİNİN TOPLUMSAL EMEĞİ İLE SÜRDÜRÜLMEKTEDİR”

Salgın koşullarında eğitim hizmetinin yegâne üreticisi, velilerle iş birliği içinde çalışan eğitim emekçileri olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Uzaktan eğitim süreci, eğitim ve bilim emekçilerinin toplumsal emeği ile sürdürülmektedir. Eğitim ve bilim emekçileri evlerini okullaştırmış, bilgisayar, internet erişimi, öğretim materyalleri gibi üretim girdilerini kendileri sağlamış veya satın almıştır. Yasalarla tanımlanmış sekiz saatlik çalışma süreci öğrencileri ve velileri desteklemek üzere daha uzun saatlere uzamıştır. Okul çağında çocukları olan eğitim ve bilim emekçileri evde “sessiz bir yer bulmak” da dâhil, ciddi bir özveri içinde çalışmalarını sürdürmektedir. Bu çabalara karşın, eğitim ve bilim emekçilerinin yoğun ev içi emeği, eğitim alanının genel görünmezliği durumunun uzantısı olarak daha da görünmez kılınmıştır” denildi.

“ÖĞRETMENLERİMİZİN GÖREV TANIMLARI DIŞINDAKİ ALANLARDA ÇALIŞTIRILMASI KABUL EDİLEMEZ”

Açıklamanın devamında, eğitim ve bilim emekçilerinin evdeki emek süreci ve karşılaştığı güçlükler hakkında bir çalışma yapmayan Milli Eğitim Bakanlığı’nın, öğretmenlere eğitim ve deneyimlerinin dışında kalan işler verdiği belirtilerek, şunlar ifade edildi:

“MEB, covid-19 pandemisi sürecinde planlamalarını yapıp önceliklerini belirlerken, eğitim bütçesini hazırlarken ve bunları kamuoyuyla paylaşırken, öğrencilerimizin hepsinin eşit koşullarda eğitim gördüğü varsayımı ile hareket etmekten ya da böyle bir algı yaratma çabasından vazgeçmelidir. Milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitime yeterince erişemediği bir ortamda “150 bin tablet dağıttık. Ocak ayına kadar da 300 bin/500 bin tablet dağıtacağız” açıklamalarıyla eğitimde yaşanan kaosun üstü örtülemez. Pandemi sürecinde ortaya koyduğumuz ek bütçe ve ek atama taleplerimizin dikkate alınmadığı bir zamanda ortaya çıkan bu uygulamalar ortak geleceğimiz açısından kaygı vericidir.”

“MERKEZİ STANDART SINAVLAR AŞAMALI BİÇİMDE ORTADAN KALDIRILMALIDIR”

Eğitimin uzaktan, sınavın ise yüz yüze yapılmasının bir çelişki olduğunun vurgulandığı açıklamada, “İlkokullarda sınavın yapılmayacak olması olumlu bir karar olmakla birlikte, pandemi nedeniyle her gün yüzlerce insanın yaşamını yitirdiği bir dönemde ortaokul ve lise öğrencilerinin yüz yüze yapılacak olan sınavlar için okullara çağrılması tam bir akıl tutulmasıdır. Ortaokul ve liselerde birinci döneme ait sınav ve performans notları üzerinden yapılacak ölçme değerlendirmeler, eğitimdeki eşitsizlikleri yeniden üretecektir. Pandemide derinleşen eşitsizlikler ortadayken ve salgının yayılımının arttığı bu dönemde sınav yapılmamalıdır. Dünyanın birçok ülkesinde, merkezi standart sınavların azaltıldığı birçok eğitim modelinin var olduğunu anımsayarak, salgın koşullarında eğitim üzerine daha çok düşünülmeli ve öğrencilerin bilgi, beceri ve yeteneklerini daha fazla açığa çıkaracak olan “sınavsız eğitim modelleri” için harekete geçilmelidir” denildi.

“Çocuklarımızın ve gençlerimizin sahip olduğu tüm yeti ve güçlerini kavramalarına ve geliştirmelerine yardımcı olarak bilgi, beceri ve duygu zenginliğini ortak geleceğimize taşımak hepimizin görevidir” ifadelerinin kullanıldığı açıklama, “Eğitim Sen bu görevinin farkında olarak kamusal, parasız, bilimsel, laik, demokratik, anadilinde ve ulaşılabilir eğitim mücadelesini yükseltmeye devam edecektir” denilerek tamamlandı.

PİRHA/MERSİN

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz