BM komisyonu: Mali ordusu savaş suçları işledi

0
241

AFP’nin haberine göre Uluslararası Koalisyon tarafından hazırlanan rapor Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerine sunuldu.

350 sayfalık rapora göre Mali ordusunun “savaş suçları” işlediğine inanmak için “makul gerekçeler” var.

Raporda, uluslararası suçlar konusunda uzman bir mahkemenin kurulması isteniyor.

Bu bilgiler, albayların 18 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı İbrahim Bubakar Keyta’yı devirmesi ardından sızdırıldı. Askerler, 18 ay sonra sivilleri yönetime getirmek iddiasıyla temel geçiş organlarını denetime almış durumda.

Sözkonusu soruşturma komisyonu, 2015’teki barış anlaşması temelinde Ocak 2018’de kuruldu. İsveçli Lena Sundh, Kamerunlu Simon Munzu ve Mauritiuslu Vinod Boolell’den oluşan komisyon, 2012 ile 2018 arası dönemi soruşturdu.

Rapor, Haziran ayında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e sunulduktan sonra geçen hafta Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesine iletildi.

Raporda, toplamda binlerce kişinin öldürülmesi, yaralanması, işkenceye veya göçe maruz kalması gibi 140 vaka kronolojik olarak detaylandırılıyor.

2012 yılında Malili askerler ülkenin kuzeyindeki bağımsızlıkçı Tuareg isyancıları ile cihatçıları ezmek için iktidara el koymuştu. Ülke o tarihten beri krizde bulunuyor.

2012 ile 2013 yıllarında güvenlik güçleri özellikle Tuareg ve Arap topluluklarının üyelerini hedef alan cinayetlerden sorumu tutulmuştu.

Rapor özellikle 2012 yılında üç Tuaregli jandarma, 16 Arap vaiz ve Ocak 2013’te cihatçı grup üyesi oldukları şüphesiyle en az 15 kişinin öldürülmesine dikkat çekiyor.

2015’te Pöller halkına mensup vaiz Amuda Kufa öncülüğündeki cihatçı bir grubun ortaya çıkması ardından, Mali’nin merkezinde yaşayan Pöller halkı terörizmle eşdeğer olarak görülmeye başlandı. Raporda, güvenlik güçlerinin işlediği cinayetlerin giderek daha fazla bu topluluğun üyelerini hedef aldığına vurgu yapıldı.

Raporda, başta cihatçı gruplar olmak üzere çatışmanın başka aktörleri de “insanlığa karşı suç” işlemekle suçlanıyor.

Suçlananlar arasında Dogon halkını korumak adına kurulan Dan Nan Ambassagu milisleri de, Haziran 2017’de Pöller halkına yönelik saldırılar da aralarında çocukların da olduğu en az 39 kişiyi öldürerek, savaş suçları ve insanlığa karşı suç işlemekle suçlanıyor.

Daha önceki raporların aksine, bu komisyonun ortaya koyduğu sonuçlar gelecekteki davaların yasal temelini teşkil edebilecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz