Aşını ücretsiz olması için Avrupa’da imza kampanyası

0
259

Covid-19 karşıtı bir aşının “ücretsiz ve herkese için erişilebilir” olması amacıyla Avrupa’da on dolayında yurttaş hareketi imza kampanyası başlattı.

Kampanyaya Fransa’da onlarca dernek, sendika ve partiden oluşan bir komite de destek verdi. Destek verenler arasında People Health Movement, Oxfam, Fransa Komünist Partisi ve radikal sol LFI de var.

Yazılı bir açıklama yapan kampanyaya öncülük eden komite, “Bu aşı insanlığın ortak malıdır. Geniş bir şekilde kamu parasıyla finanse edildi. O halde vatandaşların hizmetinde sunulmalı” diye belirtti.

Organizatörler, hastalığın teşhisi ve tedavisine de herkesin erişim hakkının güvenceye alınmasını istedi.

Kampanyanın yürütücüleri, “Çok uluslu ilaç şirketleri bu pandemi üzerinden çıkar sağlamamalı” derken, 1990’lı yıllarda laboratuvarların HIV virüsüne karşı tedavi için yüksek fiyatlar dayattığını hatırlattı.

“No Profit On Pandemic” başlığı altındaki imza kampanyasında, Avrupa Komisyonu’ndan gelecekteki aşılar ve tedavilerin erişilebilirliği önünde engel oluşmaması için yasal tedbir alması istendi.

İmzacılar, “AB fonlarından yararlanan ilaç laboratuvarlarının bilgilerini, fikri mülkiyet hukukunu ve ilgili verileri paylaşması için yasal zorunluluk” getirilmesini de talep etti.

Kampanyada ayrıca ilaç şirketlerinin “kamusal dağıtım, üretim maliyeti ve erişilebilirlik şartları” konusunda şeffaf olmalarını istiyor.

Tüm bu konularda Avrupa Birliği bünyesinde bir tartışma başlatılması amacıyla 30 Kasım 2021 yılına kadar Avrupa’nın en az 7 ülkesinde 1 milyon imza toplanması gerekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz