Arjantin’de kadınlar tarih yazıyor

0
250

Arjantin’de kadınların uzun süren mücadelesinin ardından, kürtaj yasası Senato’da oylanıyor. Kadınlar başkent Buenos Aires’teki Ulusal Senato binası önünde nöbet eylemi başlattı

Uzun süredir kürtaj yasağının tartışmalara neden olduğu Latin Amerika ülkesi Arjantin’de alt meclis tarafından kabul edilen kürtaj yasası, Senato’da oylanıyor. Katolik çoğunluğun yaşadığı Arjantin’de kürtajın serbest olması durumunda bu konuda katı olan ülkelerin tutumunun da değişmesi bekleniyor.

Bölgede sadece Küba ve Uruguay’da serbest olan kürtaj Latin Amerika ülkelerinde kadınların mücadele yürüttüğü konulardan biri.

Arjantin’de kadınların kürtaj ameliyatı olmasına sadece tecavüze uğramaları ya da hayati tehlikelerinin bulunması durumunda izin veriliyor. Diğer tüm durumlarda kürtaj olan kadınlar 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor.

Yasanın Senato tarafından kabul edilmesi durumunda kadınlar hamileliğin 14’üncü haftasına kadar herhangi bir kısıtlama olmadan kürtaj olabilirler.

117 oya karşılık 131 oyla alt meclis tarafından onaylanan yasa için, feminist hareketin öncülüğünde başkent Buenos Aires’teki Ulusal Senato binası önünde nöbet eylemi başlatıldı.

Kadınların uzun soluklu mücadelesinin netleşmesine saatler kalırken, kürtaj yanlısı kişilerde dün başkentte eylem düzenleyerek yasağın devam etmesini istemişlerdi.Oylama yapılırken kadınların senato binasındaki nöbeti sürüyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne (HRW) göre 2016 yılında kürtaj yasağı nedeniyle yaklaşık 40 bin kadın hayatını tehlikeye atarak uygun olmayan koşullarda gizlice kürtaj operasyonu geçirdi. Gizlice kürtaj olan kadınlardan 6 bin tanesi 10 ila 19 yaş arasındaydı.

DIŞ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz