Almanya’nın tek Sol Partili başbakanı başarılı

0
251

Sol Partili Bodo Ramelow, 2014 yılından bu yana Almanya’nın 16 eyaleti içindeki tek Sol Partili başbakan. 2019 yılının Ekim ayında Thüringen Eyaleti’nde yapılan seçimlerde yüzde 31’lik başarıyla partisini tekrar zafere taşıyan Ramelow koalisyon ortağı sosyal demokratlar oy kaybetmesi yüzünden hükümeti kuracak çoğunluğu elde edememişti.

Ardından siyasi krize neden olan 48 saat süren sağcı-muhafazakar darbenin ardından eyalet meclisinde başbakan Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) geri adım atmış, Ramelow’u yeniden başbakan seçmek isteyen Sol Parti, Yeşiller ve Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) ile işbirliğine yanaşmıştı. Adına “istikrar modeli” denilen işbirliğine göre CDU, mecliste bir nevi çekimser kalarak diğer üç partinin karşıtlığını yapmayacaktı.

Her dört partinin ittifakıyla geçtiğimiz Mart ayında yeniden başbakanlık koltuğuna oturan Ramelow’un performansı ve seçilme modeli başarılı görülüyor. Alman haber ajansı DPA’ya konuşan Ramelow azınlık hükümeti olmalarına rağmen 2021 yılının bütçesini rahatlıkla eyalet meclisinden geçirdiklerine belirterek, bu durum karşısında memnuniyetini dile getirdi.

İTTİFAK ALMANYA’DA BİR İLK

Hükümetlerinin Almanya’da şimdiye kadar örneği görülmemiş şekilde Sol Parti ile muhafazakar CDU’nun yaptığı işbirliği sonucu kurulan ittifakla yürüdüğü hatırlatan Ramelow rol paylaşımının önemine dikkat çekti. Herkesin kendi payına düşen rolü yerine getirmesiyle başarılı bir performans orta çıktığını ifade eden Sol Partili başbakan “Her şeyi müzakere etmek zorunda kaldı ve bu işe yaradı, böylelikle de tarafların güvenini kazandık” diye konuştu.

Dört partinin anlaşması gereği Ramelow’un başındaki hükümet 2021 yılının Nisan ayına kadar iş başında kalacak, ardından da eyalette erken seçimler yapılacak. Ancak Thüringen’in bir yandan salgının en çok vurduğu eyaletlerin başında gelmesi, diğer yandan da dört partinin istikrar modelinin başarılı olması yüzünden erken seçim tarihinin ertelenmesi bekleniyor. Nihai kararın her dört parti grubunun Ocak ayının ortalarında yapacağı toplantıda çıkacağı ifade ediliyor.

SEÇİLEMEMESİ SİYASİ DEPREME YOL AÇMIŞTI

Bu yılın Şubat ayının başında Thrüngen’de vuku bulun siyasi deprem Almanya’nın yakın siyasi tarihinde hiç görülmemişti. Aşırı milliyetçi parti Almanya İçin Alternatif (AfD)’nin desteğiyle ilk kez bir eyalette bir başbakanın seçilmesi ardı ardına CDU’da krize yol açmış, partinin başındaki isim Annegret Kramp-Karrenbauer istifa etmek zorunda kalmıştı.

Sol Parti’nin Yeşiller Partisi ve Sosyal Demokratlar Partisi (SPD)’li birlikte meclisteki çoğunluğu elde edememesi üzerine AfD ve CDU’nun oylarıyla seçilen Hür Demokratlar Partisi (FDP)’nin eyalet teşkilatı başkanı Thomas Kemmerich’in başbakanlığı 48 saat sürmüştü. Kemmerich’in Başbakan Merkel’in müdahalesiyle görevinden istifa etmesinin ardından bugün Thüringen Eyalet Meclisi’nde yeniden seçim yapıldı.

Sol Partili Bodo Ramelow’a karşı AfD’li Björn Höcke’nin yarıştığı seçimde ilk iki turda meclisteki çoğunluğun elde edilmemesi üzerine seçim üçüncü tura kaldı. Bu turda Höcke çekilirken, Ramelow 42 oyla seçildi, CDU ve FDP’liler ise çekimser kaldı.

Ramelow ise 2018 yılının başlarında Efrin’e yönelik saldırıların başladığı sırada sanal ağlardaki hesapları üzerinden yaptığı paylaşımlarla YPG’nin Türk devletine karşı direnişine destek vermişti. Başta Almanya olmak üzere uluslararası camianın Türk devletinin saldırılarına sessiz kalmasını protesto eden ve paylaşımları Alman kamuoyunum dikkatini çeken Ramelow, AKP’li çeteler tarafından ölümle tehdit edilmişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz