Alevi örgütlerinden CHP’nin Türkeş ziyaretine tepki

0
349

Çok sayıda Alevi örgütü, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, MHP eski genel başkanı Alparslan Türkeş’in eşine yaptığı ziyareti eleştirerek “Biz Aleviler için çok acı olan bu tarihi günde Alevilerin oylarıyla partisi ayakta duran CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve diğer CHP üst düzey yöneticilerini kınıyoruz” dedi.

Çok sayıda Alevi örgütü, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, MHP eski genel başkanı Alparslan Türkeş’in eşi Seval Türkeş’i ziyaretini kınayarak ortak bir açıklama yaptı.

Yedi Alevi örgütünün imzasıyla kaleme alınan yazıda “Alevi halkının oylarıyla iktidara gelmiş, demokrasi, adalet ve özgürlük vadeden Cumhuriyet Halk Partisi yöneticilerini bir kez daha kınıyor ve bu konuda açıklama yapmalarını bekliyoruz” denildi.

“1978 Maraş Katliamı haftasındayız. Sormak-sorgulamak gerekir” denilen yazıda şu ifadeler yer aldı:

“Maraş Katliamı sır değil, bu katliamla hesaplaşacak bir hükümet yapısı olmadığı, iktidara gelen her hükümetin katilleri aklama politikası ve katillere avukatlık yapanların yerel seçimlerde aday gösterilmesi açıkça bellidir.

Maraş katliamı devlet arşivlerinde raporlarla gizlenmiş, yok sayılmış ancak hepimizin, hepinizin bildiği gibi Türk –İslamcı Jitem’in Kontr-Gerilla Tetikçilerinin devlet eliyle yaptığı bir katliamdır.”

“KATLİAMLAR SIR OLARAK KALAMAZ”

“Alevilerin uğradığı katliamların tarihi eserlere yansıması ve toplumsal hafızayla olan ilişkisi engellense de Maraş ve sonrasında yapılan tüm katliamlarda çekilen fotoğraflar, canlı tanıkların anlatımları belge olarak tarihsel süreci çözümlemeye yeterlidir.

Maraş; İspanyol ressam Francisco Goya’nın ‘Üç Mayıs Katliamı’ ve Nazi askerlerinin işgaline direnen ressam Pablo Picasso’nun Guernica kasabasıdır, nettir katliamdır.

Ve her katliamın katilleri bellidir.”

“BU ZİYARET ALEVİLERİN VİCDANINI SIZLATTI”

“1978 /19-26 Aralık Aleviler için bu denli önemli ve unutulması mümkün olmayan bir gün, Alpaslan Türkeş ise katliamdan aylar önce Maraş’ı ağzından düşürmeyen, ülkücülerin katliam konusundaki hamlelerini tertipleyen bir siyasetçiydi.

Alevi toplumunun vicdanında hiç de masum olmayan Alpaslan Türkeş sonraki süreçte de katliam sanıklarının aklanması konusunda hep destek olmuştur, provokasyonların devreye sokulmasında bizzat MHP ve ülkücü kuruluşların yönetici ve üyeleri rol aldığı kanıtlanmıştır.

Biz Aleviler için çok acı olan bu tarihi günde Alevilerin oylarıyla partisi ayakta duran CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve diğer CHP Üst düzey yöneticileri Alpaslan Türkeş’in eşini tören anlamıyla ziyaret ettiler.

Belki şaşırdık, belki tanıdık, belki hatırlandık bir tabloydu ama Alevilerin vicdanını bir kez daha sızlatan bu görüntü karşısında kendilerini kınıyor ve Alevi toplumu adına Cumhuriyet Halk Partisi yöneticilerine soruyoruz?

Bu ziyaretin sebebini Adalete olan vurgunuz ve söylemlerinizle net bir şekilde anlatacak mısınız?

Yoksa Alevilerin mazlum bir toplum olmasına bilinçaltınızdaki küçümsemeyle mi bakıyorsunuz?”

Ortak kaleme alınan metinde imzası bulunan örgütler şöyle: Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıfları Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği.

PİRHA/ANKARA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz