Açlık krizi: 40 yıllık kazanımları kaybedemeyiz!

0
243

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan çağrıda, Covid-19 krizi nedeniyle artan yoksulluk ve büyüyen insani krize dikkat çekildi. BM’nin İnsani Yardım Koordinasyon Bürosu (OCHA) tarafından yayınlanan raporda, ekonomik krizin de etkisiyle insani yardıma muhtaç bireylerin sayısının 235 milyona ulaştığı belirtildi.

Rapora göre, geçen yıla oranla yüzde 40’lık artış gösteren yardıma muhtaç bireylerin sayısındaki bu hızlı artış, büyük bir krize işaret ediyor. Üstelik bu rakamlar sadece en yoksul 56 ülkedeki verilere dayanıyor.

35 MİLYAR DOLAR GEREKİYOR

OCHA raporuna göre, ağır insani krizle mücadele için yeni yılda en az 35 milyar dolarlık bir fon ayrılması gerekiyor. Krizin yüz milyonlarca kişiyi yoksullaştırdığı belirtilen rapora göre, insani yardıma muhtaç bireylerin en az 160 milyonu ise ‘açlık karşısında çok daha hassas’ bir durumdalar.

Ayrıca sadece bu ayın sonuna kadar ağır açlıkla karşı karşıya kalacak bireylerin sayısının 270 milyona ulaşabileceği, bunun ise bir önceki yıla oranla yüzde 82’lik bir artışa denk geleceği uyarısı yapıldı.

Artan açlığın sadece pandemi kaynaklı olmadığı belirtilen rapora göre, iç savaş ve çatışmalar ile iklimsel değişiklikler de yoksulluğu arttırıyor.

40 YILLIK BİRİKİMLERİ KAYBEDEMEYİZ

Raporun açıklanması ardından İsviçre’nin Le Temps gazetesine konuşan OCHA Direktörü Mark Lowcock, yoksulluk ve açlıkla mücadelede 1980’li yıllardan bu yana yürütülen mücadelenin olumlu sonuçlarının tersine dönmesi ihtimaline dikkat çekti. Lowcock, “40 yıllık insani alandaki kazanımların buhar olmasına izin veremeyiz” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz