AB’nin ortak göç ve iltica politikası 2021’e kaldı

0
268

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında son yıllarda mülteci göçünde düşüş yaşansa da özellikle Akdeniz ülkeleri İtalya, İspanya, Yunanistan ve Malta bu konuda ‘yalnız bırakıldıklarından’ şikayetçi. Bu ülkeler başta mültecilerin ilk başvuru yaptıkları ülkede davalarının görülmelerini öngören Dublin Anlaşması’nın şartlarının düzenlenmesi ile mültecilerin AB ülkeleri arasında paylaşımı gibi taleplerde bulunuyor.

Ancak AB Komisyonu tarafından 23 Eylül’de üye ülkelere sunulan ‘Göç ve İltica Paktı’ için dönem başkanlığını yürüten Almanya tarafından yürütülen diplomasiden sonuç alınamamıştı.

ÖNÜMÜZDEKİ YILA KALDI

AB Komisyonu’nun İçişlerinden sorumlu komiseri Ylva Johansson ise, 2021’in ilk 6 ayı içinde ortak göç ve mülteci politikasında bir uzlaşıyı ve ‘önemli sonuçların elde edilmesini’ umduklarını söyledi. İçişleri Bakanları Zirvesi’nden sonra konuşan Johansson, Portekiz’in dönem başkanlığında uzlaşıya varmayı hedeflediklerini belirtti.

Halen AB dönem başkanlığını yürüten Almanya’nın İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Stephan Mayer’e göre, henüz uzlaşı sağlanamamış olsa da AB Komisyonu’nun önerileri uzlaşı için ‘temel şartları yerine getiriyor.

ÖNERİLER ARASINDA NELER VAR?

AB Komisyonu’nun sunduğu paktın önerileri arasında birlik sınırlarındaki iltica prosedürlerinin hızlandırılması ve başvuruları kabul edilmeyenlerin daha hızlı bir biçimde sınırdışı edilmeleri bulunuyor. Pakta göre yoğun bir mülteci akını durumunda mülteci paylaşımına katılmak istemeyen ülkelerin sınırdışılara katkı sunması gerekiyor. Bunda başarısız olunması durumunda ise bu ülkelerin mültecileri kabul etmeleri de isteniyor.

Avrupa’ya göçlerde ilk giriş ülkeleri olan İtalya, Yunanistan, İspanya ve Malta, diğer birlik ülkelerinin kendilerinin ‘yükünü azaltmasını’ istiyor. Buna karşın mülteci göçünden çok fazla etkilenmeyen Polonya ve Macaristan gibi ülkeler zorluk çıkarıyor ve mülteci paylaşımını kabul etmiyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz