ABD’deki dev siber saldırının etkileri çok sayıda ülkeye yayıldı

0
249

Microsoft’un açıklamasına göre, şirkete yönelik devam eden büyük siber saldırının etkileri giderek yayılıyor. Şirketin Genel Başkanı Brad Smith, saldırıdan etkilendiği tespit edilebilen müşterilerinin yüzde 80’inin ABD’de olduğunu söyledi.

Ancak Smith’e göre siber saldırının kapsamı çok geniş ve Kanada, Meksika, Belçika, İspanya, Birleşik Krallık, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi birçok ülkeden şirketlerde listede yer alıyor.

Microsoft’a göre siber korsanlar tarafından bir yazılım programı üzerinden başlatılan siber saldırıdan onlarca büyük şirket etkilendi. Perşembe günü itibariyle en az 40 müşteriye uyarıda bulunulurken, ABD federal hükümeti, yerel yönetimler, büyük altyapılar ve özel sektörden şirketlerin saldırının kurbanları arasında olduğu belirtiliyor.

ABD Senatosu’nda yapılan tartışmalarda konuşan istihbarat komisyonu başkanı Marco Rubio, saldırının arkasında bir ‘yabancı devletin’ olduğunu iddia etti. Rubio’ya göre saldırı oldukça ‘sabırlı’, ‘sofistike’ ve ‘iyi finanse edilmiş’.

Center for Strategic and International Studies adlı kuruluşa göre, saldırının arkasında olması en yüksek ihtimal ülke ise, Rusya.

Ancak henüz Rusya’ya karşı bu yönlü kesin bir suçlama yöneltilmiş değil. Buna rağmen Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Pazartesi yaptığı açıklamada saldırının arkasında ‘Rus aktörlerin’ olabileceğini söylemişti.

Günlerdir ‘Orion’ adlı yazılım programı üzerinden yürütülen saldırının etkileri oldukça büyük. Zira bu yazılım programı ABD’deki kamu kuruluşları ile çok sayıda büyük şirketin bilişim ağlarını gözlemleme ve yönetmede kullanılıyordu.

Birçok şirketin serverlerini bütünüyle yenilemek zorunda kalacakları da verilen bilgiler arasında.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz