Sudan’da işkence yapan paramiliterler hakkında tutuklama kararı

0
227

Suna haber ajansında yayınlanan savcılık açıklamasında, Bahaaeddin Nuri’nin cenazesinde çok sayıda yaralanma izi olduğu ve bu yaraların sözkonusu sivilin ölümüne neden olduğu belirtildi.

Açıklamaya göre Nuri’nin ölümüne karışan Hızlı Destek Güçleri’nin tüm üyelerinin derhal yakalanması ve savcılık önüne çıkarılmasına karar verildi.

Bahaeddin Nuri, 45 yaşındaydı ve mahallesinin “direniş komitesi” üyesiydi.  Bu komite, eski diktatör Ömer El Beşir rejimine karşı protestolarda çok aktifti. 

Nuri 16 Kasım günü bir kafenin terasında sivil giyimli kişilerce alıkonulmuş, cenazesi beş gün sonra başkent Hartum’un karşısındaki Omdurman kenti morgunda bulunmuştu.

Ailesi, Nuri’nin vücudundaki işkence izlerini gördükten sonra defnedilmesini reddetmişti.

Soruşturmadan çıkan ilk bulgular da Nuri’nin Hızlı Destek Güçleri’ne bağlı paramiliterler tarafından yapılan sorgu sırasında öldüğünü ortaya çıkardı.

Nuri’nin öldürülmesi ülkede geniş bir tepkiye yol açmıştı.

Pazar günü yazılı bir açıklama yapan Sudan Meslek Birliği, Hızlı Destek Gücü ve hükümete harekete geçmeleri konusunda 15 gün süre verirken, aksi halde sokaklara dökülecekleri uyarısında bulundu. Meslek Birliği, Beşir rejiminin düşürülmesine yol açan protesto hareketine öncülük etmişti.

Dernek, Nuri’nin alıkonulmasına, işkenceye maruz kalmasına ve ölümüne katılan tüm kişilerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını talep etti.

2003 ile 2019 yılları arasında Darfur’daki savaşta vahşet işlemekle suçlanan Hızlı Destek Güçleri, mevcut durumda ülkedeki en üst yürütme kurumu olan Egemenlik Konseyi’nin iki numaralı ismi general Muhamed Hamdan tarafından yönetiliyor. Egemenlik Konseyi, Beşir rejiminin düşürülmesi ardından siviller ve askerler arasında yapılan bir anlaşmayla kurulmuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz