Çin 2028 yılında ABD’yi geçecek

0
241

Kuruluş tarafından yayınlanan raporda Çin’in küresel salgın sürecinin getirdiği ekonomik etkilerden daha çabuk sıyrıldığı ve 2028 yılında dünyanın en büyük ekonomisi olmasının beklendiği ifade edildi.

Merkez geçtiğimiz seneki raporunda Çin’in ABD’yi 2033 yılında yakalayacağını öngörmüştü. Bu seneki raporda bu tarih 5 sene erkene çekilerek 2028 olarak verildi.

Rapora göre Çin ekonomisi 2020 yılında yüzde 2 oranında büyüyecek. ABD ekonomisinin ise yüzde 5 oranında küçülmesi bekleniyor. Bu küçülme İkinci Dünya Savaşının ardından gerçekleşen en büyük oran.

Çin’in küresel ekonomideki payı son 20 sene içerisinde yüzde 3,6’dan yüzde 17,8’e çıktı. Ülkede kişi başına düşen gayrı sarfi milli hasılanın da 2023 yılında 12 bin 536 doları geçmesi bekleniyor. Bu oranla Çin, yüksek gelir grubunda yer alan ülkelere katılacak.

Bu rakamla dahi Çin halen ABD ve İngiltere’nin oldukça gerisinde. ABD’de kişi başına ortalama gelir yaklaşık 63 bin dolar civarında. İngiltere’de ise bu rakam 39 bin dolar.

Raporda Avrupa Birliğinden ayrılan İngiltere’nin de en büyük ekonomiler listesinde beşinci sıradaki yerini koruyacağı ifade ediliyor.

Hindistan’ın ise 2035 yılında dünyadaki en büyük üçüncü ekonomi olması bekleniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz