Etiyopya’da savaş sürerken, seçim tarihi belirlendi

0
260

Ülkede seçimler 2020 yılında öngörülüyordu ancak pandemi nedeniyle ertelenmişti. İptal edilen seçimler, Başbakan Abiy Ahmed ile isyancı bölge Tigray arasında gerilimlerin körükleyen bir faktör oldu.

110 milyon nüfusu ile Afrika’nın en kalabalık nüfuslu ikinci ülkesi olan Etiyopya’da seçimler, Abiy tarafından duyurulan önemli siyasi geçiş süreci olarak değerlendiriliyor. Abiy, 2019’da Nobel Barış ödülünü de almıştı.

2018 yılında iktidara gelen Abiy, 2020 yılında özgür, demokratik ve adil seçimler yapılacağı sözünü vermişti. Seçimler 29 Ağustos’ta öngörülüyordu, ancak pandemi nedeniyle süresiz bir şekilde ertelendi.

Yüksek Seçim Kurulu, 25 Aralık günü yaptığı açıklamada genel seçimlerin 5 Haziran 2021’de yapılacağını duyurdu.

80 ETNİK GRUPLU FEDRAL SİSTEM

Etiyopya, 80 dolayında etnik gruba belli düzeylerde özerklik sağlayan, etnik temelli federal bir sistem uyguluyor. Bazıları bu tip federalizmin, etnik anlaşmazlıkları güçlendirdiğini ve ulusal birliğe zarar verdiğini düşünüyor.

Federal sistem 10 bölgesel hükümetten oluşuyor.  Bunların çoğu arasında sınır sorunları var ya da düşük düzeyde gerilimler yaşanıyor.

Ülkede yaşanan gerilimler zaman zaman etnik gruplar arasındaki şiddetli çatışmalara da dönüşüyor.  

Başbakanın Refah Partisi, bölgelerde iktidar ele geçirmeye çalışan etnik temelli partilerle karşı karşıya geliyor.

YOKSUL TİGRAY BÖLGESİ

Tigray bölgesindeki gerilim üzerine Nobel ödüllü Abiy, Kasım ayında askeri birlikler gönderdi. Yaşanan çatışmalarda binlerce kişi öldü, 950 bin kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı. Çatışmalar 4 Kasım’da federal hükümet ile bölgesel güçler arasında başlamıştı.  Bölgeden kaçanların medyaya ve raporlara yansıyan tanıklıklarına göre, Etiyopya ordusuna bağlı milisler ağır katliamlar gerçekleştirdi.

Tigray bölgesi genel seçim iptalini kabul etmeyerek Eylül ayında, federal hükümete rağmen kendi seçimlerini yapmıştı.

Yüksek Seçim Kurulu, gelecek yıl yapılacak seçimlere ilişkin takvim Tigray bölgesini kapsamıyor.

Kurul, geçici hükümetin Tigray’da seçim bürolarının açılışını desteklemesi halinde bu bölgeye ilişkin bir seçim takvimi belirleyeceklerini açıkladı.

Etiyopya’nın kuzeyindeki yoksul Tigray bölgesinde 6 milyon kişi yaşıyor. Çatışmaların başlamasından bu yana bu kez beslenme güvenliği tehlikeye girdi. Pandemi durumu daha da ağırlaştırırken, bunlara son onlarca yılın en kötü çekirge istilası eklendi.  

Etiyopya, Abiy’in seçilişine kadar 30 yıl boyunca Tigray partisinin hakimiyetindeki dört etnik hareketin oluşturduğu koalisyon tarafından yönetildi.

Bu yönetim, Abiy iktidarı alana kadar giderek daha otokratikleşmişti. Abiy’in seçilmesini takip eden ilk aylarda, onbinlerce siyasi tutuklunun serbest bırakılması dahil siyasi ve ekonomik reformlar gerçekleşti. Geçen yıl, Abiy üç eski partiyi birleştirerek Refah Partisi’ni oluşturdu. Sadece Tigray Halk Kurtuluş Cephesi, partiye katılmayı reddetti.  

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz