Mutasyona uğrayan virüs tipi neden endişeleri arttırdı?

0
284

Birleşik Krallık’ta mutasyona uğrayan koronavirüsün tespiti ardından çok sayıda ülke uçuşları durdurdu.

İngiliz hükümeti bilim danışmanı Patrick Vallance, Cumartesi günü yaptığı açıklamada Sars-CoV-2 virüsünün yeni bir varyantının diğerlerinden çok daha bulaşıcı olduğu ve “egemen biçim” haline geldiğini belirtti.

Bu yeni türün, Aralık ayında hastaneye yatırılan kişilerin sayısında büyük artışa yol açtığı ifade edildi.

Bilim danışmana göre mutasyona uğrayan tür, Eylül ortasında Londra ve güney batıdaki Kent kentinde görüldü.

İngiltere baş doktoru Chris Whitty de bu yeni tip virüsün “daha hızlı yayıldığını” kaydetti.

YÜZDE 70 DAHA BULAŞICI

Chris Whitty, yeni tip koronavirüsün ölümcüllük düzeyinin daha yüksek olduğu, aşıları ve tedavileri etkilediğine ilişkin henüz bir bulgu olmadığını ancak acil çalışmaların yürütülmekte olduğunu belirtti.

Science Media Centre’da görüşleri yer alan Imperial College London’daki immünolog Peter Openshaw, yeni tipe ilişkin bilgilerin “çok endişe verici” olduğunu belirtirken, özellikle yüzde 40 ila 70 daha bulaşıcı olduğuna dikkat çekti.

London School of Hygiene & Tropical Medicine’den profesör John Edmunds “Çok kötü bir haber” dedi. Edmunds, “Bu virüsün, öncekinden geniş bir şekilde daha bulaşıcı olduğu görülüyor” diye ekledi.

300 BİNİ AŞKIN MUTASYON VAR

Fransız genetikçi Axel Kahn kendi Facebook sayfasında yaptığı paylaşımda, bugün dünya genelinde CoV-2’nin mutasyona uğramış 300 bin tipinin olduğuna işaret etti.

Yeni tipin, özellikle N507Y olarak adlandırılan koronavirüs spekülünün proteininde mutasyona uğradığı belirtiliyor. Yüzeydeki bir nokta olan spekül proteini, virüsün insan hücrelerine sızmak için saldırmasını sağlıyor.

Leicester Üniversitesi’nden Dr. Juilan Tang, “Bu N501Y mutasyonu Birleşik Krallık’tan önce Haziran-Temmuz’da Birleşik Avustralya’da, Temmuz ayında ABD ve Nisan’da Brezilya’da ara sıra dolaşıyordu” dedi.

HİSCOX: MUTASYON ŞAŞIRTICI DEĞİL

Liverpool Üniversitesi’nden Julian Hiscox, “Koronavirüs her zaman mutasyona uğruyor Sars-CoV-2’nin yeni varyantlarının ortaya çıkması şaşırtıcı değil” dedi.

Hiscox, “En önemli şey, bu varyantın insan sağlığını, teşhisi ve aşıları etkileyen özelliklere sahip olup olmadığını bulmaktır” vurgusunda bulundu.

Axel Kahn, “Ne kadar çok virüs üretilir ve doğalında daha fazla insana bulaşırsa, o kadar rastgele mutasyon yaşanır ve virüs için yararlı olan mutasyonların sıklığı o kadar artar” diye kaydetti.

AB UZMANLARINA GÖRE AŞILAR YENİ VARYANTA KARŞI ETKİLİ!

Avrupa Birliği uzmanları ise koroanvirüse karşı mevcut aşıların etkili olarak kalmaya devam ettiğini savundu.

Alman kamu televizyonu ZDF’ye konuşan AB’nin dönem başkanlığın yürüten Almanya’nın Sağlık Bakanı Jens Spahn, “Şu ana kadar tüm bildiklerimize ve Avrupalı yetkili uzmanlar arasında yapılan tartışmalara göre, yeni türün aynı derecede etkili olarak kalmaya devam eden aşılar üzerinde hiçbir etkisi yok” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz