Korana krizi Merkel’e yaradı

0
245

Başbakan Angela Merkel’in üyesi olduğu Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile Bavyera’daki kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU)’nun anketlerdeki yükselişinin son üç haftada sabit hale gelmesi dikkat çekti.

Televizyon kanalları RTL/n-tv’nin kamuoyu araştırma şirketi Forsa’ya yaptırdığı “Bu Pazar günü seçim olsa oyunuzu kime verirsiniz?” anketinde CDU/CSU’nun oyları yüzde 37’u gösterdi. Muhalefetteki Yeşiller Partisi’nin oyları da aynı şekilde 19’a yükselirken, ikinciliğini korudu.

Hıristiyan demokratların koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise yüzde 15’te kaldı. Sol Parti ve aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) yüzde 8 olarak açıklanırken, Hür Demokratlar Partisi (FDP) yüzde 6’da kaldı.

Forsa’nın yanı sıra diğer araştırma şirketleri de son üç haftadır açıkladıkları anket sonuçları Hıristiyan demokratların oy oranını yüzde 35 ile 37 arasında gösterdi. Aynı şekilde Yeşiller Partisi’nin oyları da yüzde 15 ile 17 arasında gidip-geliyor.

KORANADAN ÖNCE OYLARI YÜZDE 26’DAYDI

Dünya Sağlık Örgütü’nün 11 Mart günü “2020 koranavirüsüyle mücadele yılı” olarak açıklamasından önce yapılan bütün anketler iktidardaki Hıristiyan demokratların oylarını yüzde 26 olarak gösteriyordu. Yeşiller Partisi ise 24’e kadar çıkarken, SPD yine yüzde 15 civarındaydı. Sol Parti yüzde 9, AfD’nin de yüzde 11’iken, korana krizi sağ ve soldaki partilerin oylarını eritirken, iktidardaki sistem partilerinin de oyunu artırdı.

Yine geçtiğimiz Mart ayında “Almanya’nın sorunlarını kim çözebilir?” sorusuna seçmenlerin sadece yüzde 16’sı CDU/CSU’yu işaret ederken, bu oran bu hafta yüzde 40 olarak açıklandı. Aynı yıl içerisinde Alman halkında yüzde 24’lük değişim siyasi gözlemcileri şaşırtırken, bu rakam “korana krizinin kazanını Merkel’dir” şeklinde yorumlandı.

CDU OCAK’TA YENİ LİDERİNİ SEÇİYOR

Geçtiğimiz Şubat ayında Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer’in genel başkanlık görevini bırakacağını açıklamasından bu yana CDU bir türlü yeni liderini seçemedi. Korana krizi nedeniyle CDU’nun parti kongresi 15 Ocak 2021 günü online (çevirimiçi) gerçekleşecek.

İki gün sürecek kongrede genel başkanlık yarışı Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Başbakanı Armin Laschet, eski grup başkanı Friedrich Merz ve partinin dışişleri uzmanı Norbert Röttgen arasında geçecek. Eylül ayında NRW Eyaleti’nde yapılan seçimlerde CDU’nun elde ettiği zafer, başkanlık yarışında Laschet’in elini güçlendirmişti.

Angela Merkel 2017’deki federal seçimlerinin ardından bir daha başbakan adayı olmayacağını açıklamış, 208’de ise genel başkanlık görevini bırakmıştı. Almanya’da genel seçimler ise 26 Eylül 2021’de yapılacak. Bu seçimler öncesi, yeni yılın ilk ayında belirlenecek CDU’nun yeni liderinin aynı zamanda Merkel’in yerine başbakanlık koltuğuna da oturması bekleniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz