Kaya: Alevi köyleri madenlerle boşaltılmak isteniyor

0
275

Alevi yerleşkelerinde sürdürülen maden ve HES faaliyetlerine sürüyor. CHP Milletvekili Yıldırım Kaya “Geçmişte Maraş’ta Alevileri katlederek göçe zorladılar. Bugün de aynı politika var” diyerek demografik bir değişim planlandığına işaret etti.

Alevi yerleşkelerinde faaliyetleri yoğunlaşan maden ocakları ile Hidroelektrik Santrallerine (HES) yönelik tepkiler sürüyor. Yöre halkının itirazlarına siyaset camiasından da destek geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Maraş, Sivas, Hacıbektaş ve daha birçok il-ilçede süren yeraltı faaliyetleri ile HES projelerinin yarattığı felakete karşı çıktı.

“KÖYLERİN BOŞALMASINI AMAÇLIYORLAR”

Yıldırım Kaya, asıl amaçlananın; halkın köylerini terk etmesi olduğunu söyleyerek şunları aktardı:

“Bir ağıt vardır ‘Nurhak sana güneş doğmaz, dökülen kan yerde kalmaz’ diye. Sinan Cemgil’ler kendi halkının kurtuluşu için orada halkla birlikte mücadele etti. Nurhak’ın o ‘maden olur’ dedikleri yerde onların kanı var. Onların kanı üzerinden ticaret yapmak isteyenler şunu unutmasın; bundan 40 yıl önce nasıl ki devrimci gençler direnmiş ve başarmışlarsa, bugüne kadar o emaneti bize teslim etmişlerse, bugünden sonra da oralar bize emanettir. O emaneti yaşatmak bizim boynumuzun borcudur.

“NURHAK’A GÜNEŞ DOĞACAK, DÖKÜLEN KAN YERDE KALMAYACAK”

19 Aralık’ta Kahramanmaraş Katliamının yıldönümü… Kahramanmaraş’taki Alevileri göç ettirmek için bir mücadele yürüttüler. Kısmen de başarılı oldular ama şimdi yeniden hem Kahramanmaraş halkı hem bölge insanları birbirine kenetlendi. Yeniden birbirine sahip çıkıyorlar. Eğer dağlarına, ovalarına, yaylalarına sahip çıkamazsa bu ülke, o zaman o ülke gerçek anlamdaki bağımsızlığını da kaybeder. Kahramanmaraş’ı işgal edenlere karşı Kurtuluş Savaşı’nın başladığı dönemi hiç kimse unutmasın. Eğer Maraş kahraman olmuşsa emperyalizme karşı direnişi sonrasındadır. Şimdi yeniden emperyalist emellere karşı yürütülecek bir mücadele ile yeniden kendi adına yakışanı yapacaktır. Ben, Nurhak’a güneş doğacak, dökülen kanda yerde kalmayacaktır diyorum.”

Cebrail ARSLAN/ ANKARA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz