İskoçya’da AB’nin yolu bağımsızlıktan geçiyor

0
307

Britanya’nın egemenliği altında bulunan İskoçya’nın başbakanı Nicola Sturgeon, İngiliz hükümetinin Brexit kararının ardından yeniden Avrupa Birliği (AB)’ye girmek istediklerini söyledi. Alman medyasına konuşan Sturgeon, yeni bir halk oylamasıyla bu hayallerini gerçekleştireceklerini belirterek “Halkımız AB’nin bir parçası olmak istiyor” dedi.

Son kamuoyu araştırmalarına göre İskoç halkının yarısından fazlasının bağımsızlık yana olduğuna dikkat çeken Sturgeon “İskoçyalıların bir sonraki referandumda evet diyeceğine eminim” diye konuştu. Başbakan Sturgeon, İskoçya’nın Britanya’dan ayrılıp bağımsızlığını elde ettikten hemen sonra AB’ye girmek için başvuruda bulanacaklarını bildirdi.

AB’nin kendilerini bekletmeden hızlı bir şekilde tam üyelik statüsü vereceklerini uman İskoçya başbakanı Nicola Sturgeon devamla şu değerlendirmeyi yaptı: “Britanya’nın parçası olarak 40 yıl boyunca AB içinde kaldık, yeterince tecrübemiz, şimdi ‘İskoçya eve gelsin’ diyorlar, bu bizim için yeni bir başlangıç değil, kaldığımız yerden devam ederek kendimizi AB’nin içinde görmek istiyoruz.”

REFERANDUM İÇİN LONDRA’NIN ONAYI ŞART

İskoçya’nın yeniden bağımsızlık referandumuna gitmesi için merkezi Londra hükümetinin onay vermesi gerekiyor. İskoçyalıların halk oylamasına gitmesine karşı çıkan isimlerin başında ise İngiltere Başbakanı Boris Johnson geliyor.

Merkezi hükümetin bu yaklaşımına ilişkin de konuşan İskoçya başbakanı Sturgeon “Önce İskoçya parlamentosunun nasıl bir karar alacağına bakacağız. Şayet çoğunluk referandumdan yanaysa Londra’nın da bunu onaylaması gerekiyor. Daha bu işin yargı yolu açık. İngiliz hükümetinin demokrasiyi bloke etmesine müsaade etmeyeceğiz” dedi.

İSKOÇYALILARIN ÇOĞU BREXİT’E ‘HAYIR’ DEMİŞTİ

Britanya’nın AB’den çıkışı anlamına gelen 2016 yılında gerçekleşen Brexit referandumunda İskoçyalılar yüzde 62’lik çoğunlukla AB’de kalmak istediğini belirtmişti. Bu oranın aksine 2014 yılında İskoçya’da yapılan ilk bağımsızlık referandumunda ise yüzde 55,3’lük çoğunluk Britanya’ya bağlı kalmaya devam edilmesini istemişti.

Ancak İngiltere’nin AB’den tamamen çıkmasının mağduru olan İskoçya, bu durumu düzeltmek için ilk adımı geçtiğimiz Ocak ayında almıştı. İskoçya bölge parlamentosunda yapılan oylamada 54’e karşı 64 milletvekili yeni bir bağımsızlık referandumu yapılmasından yana oy kullanarak, süreci başlatmıştı. Şimdi Sturgeon’in başbakanlığındaki İskoç hükümetinin bağımsızlık tasarısını hazırlayarak yeniden meclise sunması bekleniyor.

KUZEY İRLANDA DA BREXİT MAĞDURU!

İskoçya gibi Kuzey İrlanda da Britanya’nın egemenliği altında bulunduğu için Brexit mağdurlarından oldu. 2016’da yapılan Brexit referandumunda yüzde 56’ya yakın oy oranıyla AB’de kalınması yönünde oy kullanan Kuzey İrlandalılar, şimdi de yeniden AB’nin parçası olmak için AB üyesi olan İrlanda Cumhuriyeti’yle birleşmek istiyor.

1921 yılından bu yana bölünmüş olan İrlanda’nın kuzeyinde bulunan bölge, Britanya’nın egemenliği altında kalmıştı. Britanya’dan ayrılan İrlanda Cumhuriyeti ise 1972 yılından AB’ye girmeyi başarmıştı. Kuzey İrlanda’nın Britanya’dan ayrılması için mücadele eden İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu’nun (IRA) siyasi kanadı Sinn Fein partisinden vekiller, İrlanda ile birleşip AB’nin parçası olmak için referandum talebini dile getiriyorlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz