Doğa üzerindeki baskı insani gelişmişliği sınırlayacak

0
235

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (PNUD) tarafından yayınlanan insani gelişmişlik raporunda, ilk kez karbondioksit salınımları ve tüketimin etkilerine dikkat çekildi.

Daha önce kamu sağlığı, eğitim ve ülkelerin yaşam seviyelerinin dikkate alındığı PNUD raporlarında bu yıl küresel ısınmaya neden olan karbondioksit (CO2) salınımlarının oynadığı olumsuz rôle vurgu yapıldı.

Buna göre, bugüne kadar yüksek gelişmişlik düzeyine sahip ülkeler olarak bilinen Lüksemburg, Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Avustralya veya Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) düzeylerinde gerileme yaşanıyor. Zira bu ülkeler oldukça yoğun bir biçimde yoğun CO2 salınımına neden olan petrol gibi fosil enerjilere bağımlı konumdalar.

Rapora göre, Kosta Rika, Moldavya veya Panama gibi ülkelerde insani gelişmişlik düzeyinde ciddi ilerlemeler sağlandı. Ancak insani gelişmişlik düzeyinin arttığı birçok ülkedeki ilerlemelerin büyük oranda küresel ısınmaya neden olan kirliliği arttırma pahasına sağlandığı da bir diğer gerçek olarak raporda yer alıyor.

Artan dünya nüfusu ve tüketime değinilen raporda, bunun çevre üzerinde ciddi bir baskı oluşturduğuna işaret ediliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz