CO2 salınımlarında rekor düşüş

0
242

Global Carbon Project adlı rapora göre, küresel ısınmaya neden olan karbondioksit (CO2) salınımlarında bu yıl önemli azalma kaydedildi. Raporda, bu yıl CO2 salınımlarının yüzde 7 oranında azaldığı bilgisi paylaşıldı.

Rapor, bu yıl salgın nedeniyle ertelenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi’nin bu yıl 26’ncısı yapılması gereken COP vesilesiyle her yıl geleneksel olarak yayınlanıyor.

Rapora göre, geçtiğimiz yıla oranla toplamda 2,4 milyar ton kadar daha az CO2 salınımı gözlenirken, bu düşüşün özellikle ilkbaharda dünya genelinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları ve ekonomik aktivitelerin azaltılması sayesinde çok daha fazla olduğu belirtildi. Buna göre, bu yılın ilkbahar aylarında CO2 salınımlarındaki düşüş 2019’un aynı dönemine oranla yüzde 19 azalmıştı.

HİÇBİR KRİZDE BU KADAR AZALMA YAŞANMAMIŞTI

BM raporunda dikkat çekilen bir diğer nokta ise, bu yılki kriz nedeniyle CO2 salınımlarında meydana gelen düşüş, 1945, 1981, 1992 ve 2009’daki global krizlerin hiçbirinde görülmeyecek düzeyde. Raporda, tüm bu krizlerde yıllık CO2 emisyon düşüşünün en fazla 0,9 milyar ton kadar olduğuna işaret edildi.

AVRUPA, ABD VE HİNDİSTAN’DA REKOR KIRILDI; ÇİN’E ETKİSİ YOK

Global Carbon Project raporunda belirtilen bir diğer nokta da özellikle ülkeler arasındaki emisyon düşüşlerindeki dengesizlik. Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin salınımlarındaki düşüş yüzde 12’ye ulaşırken, AB’de yüzde 11 ve Hindistan’da yüzde 9’luk bir düşüş ölçüldü.

Ancak Covid-19 salgınının çıktığı ülke olarak bilinen ve kısa sürede salgını sınırlamayı başaran Çin’de bu düşüş sadece yüzde 1,7 düzeyinde kaldı. Çin’de 2018 yılında CO2 salınımlarının yüzde 2 oranında arttığına yer verilen raporda, Covid-19’un olmaması halinde artışın bu yıl da süreceğine vurgu yapıldı.

EN ÇOK HAVAYOLLARINDA DÜŞTÜ

Dünya genelinde CO2 salınımlarındaki en önemli düşüş yüzde 21 ile kara ve denizyolu taşımacılığında yaşanırken, havayollarında yüzde 75 gibi bir rekor düşüş görüldü. Ancak havayolu salınımları tüm dünyadaki CO2 salınımlarının sadece yüzde 2,8’ine denk geliyordu. Sanayideki düşüş yüzde 22 olurken, kimi ülkelerde sanayi kaynaklı salınımlar yüzde 30 kadar geriledi.

3 YÜZYILDA 1,5 KAT ARTTI

Küresel ısınmanın önlenebilmesi için CO2 salınımlarının hızlı bir biçimde durdurulması gerekiyor. Bilimsel çalışmalar, atmosferdeki CO2 kapasitesinin 1750 ile 2019 yılları arasında 1,5 kat arttığını gösteriyor. Küresel ısınma ise 19’uncu yüzyıl düzeyine oranla 1 dereceye ulaşmış durumda. Mevcut üretim ve tüketim anlayışıyla bu artışın yüzyılın sonuna kadar 2-4 derece arasında olabileceğinden endişe ediliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz