TMMOB: Kanal İstanbul’un ÇED’inde tutarsızlık var

0
270

Türkiye’nin en önemli yatırımı olduğu öne sürülen Kanal İstanbul projesi ihale aşamasına geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta Kanal İstanbul’un mimari ve teknik tüm boyutlarının hazır olduğunu söyledi. Ancak ‘çılgın proje’ye yapılan itirazların ardı arkası kesilmiyor. Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Maden Mühendisleri Odası, Aralık 2019’da açıklanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu üzerinde uzun bir teknik inceleme yaptı.

Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Makar, 1595 sayfalık ÇED raporu üzerinde yaklaşık altı ay boyunca çalıştı. Özellikle kazı, nakliye ve patlatma üzerine akademisyenlere danıştı. Rapordaki çelişkileri ortaya çıkardı. Kanal İstanbul’un ÇED raporunda buldukları yanlışlar hakkında DW Türkçe’ye bilgi veren Makar, böylesi büyük bir projede bu kadar basit hatalar yapılmasına şaşırdıklarını belirterek şunları söyledi: “ÇED raporunda hafriyat hesaplamaları var. 1,1 milyar metreküplük kazı yapılacağı ve 1,18 milyar metreküplük de hafriyat çıkarılacağı hesaplanmış. Sadece kum çıkarılsa belki bu doğru olabilir ancak orada sert kayaçlar var. Bu kayaçlar kazıldıktan sonra kabarır. Bizim hesaplamalarımıza göre, çıkacak hafriyat miktarı 1,43 ile 1,76 milyar metreküp civarında olacak. Bu da 990 milyon ile 1.98 milyar dolar arasında bir maliyet demek.”

Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Makar 1-2 milyar dolar arası ek maliyet

ÇED raporunda Kanal İstanbul’un toplam bütçesi 75 milyar TL olarak belirtiliyor. Ancak Makar’a göre, yanlış hesaplamalardan kaynaklanan 990 milyon ile 1.98 milyar dolar arası ek maliyet de eklenince kanalın toplam maliyeti açıklananın çok üzerinde olacak

Maden Mühendisi Makar’a göre, çelişkiler bunlarla da sınırlı değil: “ÇED raporunun bir yerinde patlatmaları kazı çalışmalarının 4 yıl olacağı belirtilirken, diğer bir bölümde 5 yıl yapılacağı söyleniyor. Yani rapor kendi içinde bile çok basit hatalarla çelişiyor. Yapılan patlatmalı kazıların teknik olarak yapılan hesapların yanlış olduğunu ve bilimsel olmadığını ortaya koyduk.”

Makar, ÇED raporundaki bu hataların sadece ekonomik anlamda değil, ekolojiye de daha zarar vereceğini ve bunların hiçbirinin analizinin raporda yer almadığını belirtiyor. 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz