’Tendürek Dağı’nda mis kokulu sabunlar’ kitabı çıktı

0
366

1991 ile 1996 yılları arasında Tendürek Dağı’ndaki savaş sürecinde yaşanmışlıkları anlatan kitap, 336 sayfadan oluşuyor.

Newaya Jin Kadın Gazetesinin katkılarıyla hazırlanan kitabın kapağını ressam Sinan Hezer çizdi.

Eylem Kahraman, bu ilk romanı ile okuyucuyu Kürdistan’dan dünyaya yayılan ve dünyanın her yerini Kürdistan ile buluşturan serüvenlerin yaratıcılarıyla tanıştırıyor.

Yazar, ağır koşullarda yürütülen mücadelede yaşananları, rutin işleri, rastlantıları, acıları ve komik anları gerilla Zemyan’ın anılarıyla buluşturuyor.

Kahraman, kitabın tanıtımında, içeriğine dair de ufak ipuçları veriyor:

“Yapay ışıklarla aydınlatılan şehirlerde, yıldızları görmek neredeyse imkânsız artık. Bu örtüyü aralayıp karanlıkta parlayan yıldızları görenlerin çoğu aramızda değil bugün ve onların her birinin ayrı bir hikâyesi var. Her bir hikâyenin ardında başka bir hayat, kesişen, benzeşen, ayrıştıkça zenginleşen ayrıntılar…”

Gerilla Zemyan’ın kişisel hayat hikayesinden yola çıkan yazar, bu hikayeyi onlarca yeni hikaye ile buluşturuyor.

Yazar okuyucuyu, Zemyan’ın hikâyesini öğrenmeyi beklerken, kitabın içerisine çekiyor.

Anılar kişisel olmaktan, kişiler kendileri olmaktan çıkıp birer simgeye, serüvenin ayrılmaz bir parçasına dönüşebiliyor.

Gecenin karanlığında sadece yıldızların şahitlik ettiği yaşamları, yıldızların gözünden ve o yaşamların asıl sahiplerinin dilinden anlatıyor Eylem Kahraman.

Kahraman, masalsı bir akıcılıkla kelimeleri işlerken, çok katmanlı anlatıyı sadelikten ödün vermeden incelikle kurguluyor. Yazar, okuyucuyu buluşturduğu anıların, o yaşamların kesiştiği zamanın ve mekânın, büyük sözlerden daha güçlü olduğunu büyük bir ustalıkla anlatıyor…

Kitabın arka kapağında yer verilen pasaj kitabın içeriğine dair başka bir ipucu veriyor:

“Sabaha doğru vardıkları noktada, gidecek hiçbir yol ve saklanacak bir yer kalmamıştı artık. Lojistik grubunun girdiği çatışmadan kurtulanlar da gelip güce kavuştu. Mecburen burada durdular. Ne yiyecek bir parça ekmekleri ne de içecek bir damla suları vardı. Hepsi yorgunluktan bitap düşmüştü. Baştan ayağa ıslanmış, yürüdükleri onca yoldan dolayı terliydiler. Üstleri başları bit kaynıyor, bitler iyice zayıflayan bedenlerin kanını emiyordu. Bütün yaşadıklarının etkisiyle hepsi de derin bir sessizliğe gömülmüş, bir saniye sonra ne olacağını kestiremiyorlardı. Nöbetçiler ve komutanlar dürbünlerle durmadan etrafı izliyordu. Çemberin içindeydiler ve adım atacak hiçbir yer yoktu. Ne yöne gitseler imha olacakları kesinleşmişti.”

“Tendürek Dağı’nda mis kokulu sabunlar” kitabı, Meyman yayınevinin iletişim adresi üzerinden temin edilebilir: [email protected]

Yazarın derece aldığı hikayeler

Yazarın, kitabı kaleme alırken hikâyeleştirip edebiyat etkinliklerine gönderdiği bazı bölümler ve aldığı dereceler ise şunlar:

“Zemyan’ın upuzun saçları” (Ağustos 2016): 2’nci Deniz Fırat Öykü ve Şiir Yarışması Türkçe Öykü dalı birincilik ödülü

“Tendürek Dağı’nda mis kokulu sabunlar” (Ağustos 2017): 3’üncü Deniz Fırat Öykü ve Şiir Yarışması Türkçe Öykü dalı ikincilik ödülü

“Madalyonun öteki yüzü” (Ekim 2017): 25’inci Hüseyin Çelebi Öykü ve Şiir Yarışması Türkçe Öykü dalı üçüncülük ödülü

“Saçlarında bahar kokusu” (Ağustos 2018): 4’üncu Deniz Fırat Öykü ve Şiir Yarışması Türkçe Öykü dalı birincilik ödülü

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz