Tahir Elçi cinayetinde cevapsız sorular

0
240

Diyarbakır Barosu’nun eski Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinin üzerinden beş yıl geçti. Elçi, 28 Kasım 2015’te Sur ilçesinde yaptığı, “Bu kadim bölgede çatışma istemiyoruz” açıklamasının ardından çıkan çatışmada hayatını kaybetti. Elçi’nin, enseden tek kurşunla vurulması, 90’lı yıllarda işlenen siyasi cinayetleri akıllara getirdi. Diyarbakır sokaklarında Tahir Elçi’nin suikast sonucu yaşamını yitirdiğine dair yaygın bir inanış var. Çünkü süreç boyunca bu inanışı güçlendiren bir dizi gelişme yaşandı. Yıllarca şüphelisi olmayan soruşturma dosyası, Diyarbakır Barosu’nun İngiltere’de hazırlattığı rapor ile raftan indirildi. Raporda silah kullandığı tespit edilen üç polis ve Elçi’nin bulunduğu sokağa giren bir PKK’lı hakkında dava açıldı. Ancak bu dava hiç kimseyi tatmin etmedi. Elçi’nin meslektaşları, başından beri cinayetin etkin şekilde soruşturulmadığı görüşünde.

Avukat Gamze Yalçın

Mermi çekirdeği kayıp

Avukat Gamze Yalçın, Diyarbakır Barosu’nda soruşturmayı takip etmek için kurulan komisyonda görev yapıyor. Yalçın’a göre, ihmaller zinciri olay yerinde inceleme yapılamaması ve delillerin toplanmaması ile başladı. 83 parça delilin çoğunun toplanamadığını belirten Yalçın, Elçi’yi vuran mermi bulunsaydı büyük aşama kaydedilebileceğini düşünüyor.

DW Türkçe’ye konuşan Yalçın, “Üç kez olay yeri incelemesine gidilmek istendi, güvenli olmadığı gerekçesiyle geri dönüldü. Güvenlik sağlansaydı deliller toplanabilirdi. Belki Tahir Elçi’yi vuran mermiyi de bulmuş olurduk” diyor.

Polis kamerasındaki kayıp görüntü

Cinayetin karanlıkta kalan noktalarından biri kamera görüntüleriydi. Çünkü onlarca kamera olmasına rağmen vurulma anı görüntüsü bulunamadı. Ayrıca polis kamerası kaydında Elçi’nin vurulma anına denk gelen 13 saniye, PTT güvenlik kamerasında da 17 dakika kesinti yapıldığı tespit edildi. Dosyadaki belgeyi inceleyen avukatlar, ardışık şekilde numaralandırılan görüntülerin bir kısmının silindiğini belirledi.

© Deutsche Welle Türkçe

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz