Skandal: Z.N. halen cinsel saldırıya uğradığı yerde tutuluyor

0
263

Van Geri Gönderme Merkezi’nde İranlı göçmen Z.N.’nin üç kamu görevlisinin cinsel saldırısına maruz kaldığı dosyada ilk duruşma bugün Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Davaya ilişkin hazırlanan iddianamede, her iki güvenlik görevlisine “nitelikli cinsel saldırı” suçlaması yöneltildi. Tutuklu yargılanan güvenlik görevlileri Van T Tipi cezaevinden duruşma salonuna bağlandılar.

Göçmen kadın Z. N. de duruşmada hazırda bulundu. Z. N.’in halen cinsel saldırıya uğradığı Geri Gönderme Merkez’inde tutulduğu öğrenildi.

Duruşmaya yalnızca müdafii ve vekiller alındı, izleyici alınmadı. Pandemi gerekçe gösterilerek gazeteciler ve davayı takip etmek isteyen bazı avukatlar duruşma salonuna alınmadı.

Sanık Yakup ilk beyanlarından farklı, çelişkili beyanlarda bulundu ve suçlamayı reddetti: “Benim iki kızım var, bunu yapmam” şeklinde gerekçe sunan sanık, kamera kayıtları ve adli tıp raporunu da reddetti.

Sanık İmam önceki beyanlarını aynen tekrar etti: “Odadan ses geldiği için gittim, cinsel saldırıda bulunmadım, genelgeye aykırı isteklerini yerine getirmediğim için bana iftira atıyor olabilir.”

Müşteki İranlı göçmen Z.N. kendisine cinsel saldırıda bulunan kişilerden şikayetçi olduğunu beyan etti.

Baronun müdahillik talebi suçtan doğrudan zarar görmediği gerekçesiyle reddedildi. Buna karşın Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın katılma talebi kabul edildi.

Mahkeme sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Avukatların mağdurun travma yaşadığı Geri Gönderme Merkezi’nde çıkarılması için yaptıkları talep kapsamında tedbirlerin alınması için Van aile mahkemesine müzekkere yazılmasına karar verildi.

Olaydan üç gün sonra Z.N.’in beyanının alınması, hala Geri Gönderme Merkezi’nde tutuluyor olması nedeniyle yetkili olan kişilerin görevi kötüye kullanma suçu yönünden ve olayda adı geçen üçüncü kişinin tespiti için savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. Merkezde çalışan diğer görevlilerin tanık olarak dinlenilmesi için zorla getirilmelerine de karar verildi.

Bir sonraki duruşma 21 Ocak’a ertelendi.

NE OLMUŞTU

İran’dan Türkiye’ye gelen Z.M. adlı mülteci kadın, Van merkez ve Gürpınar ilçesi yolu üzerinde bulunan Van İl Göç İdaresi’ne bağlı Kurubaş Geri Gönderme Merkezinde (GGM) tedbir amaçlı karantinaya alınmıştı. 22 Temmuz gecesi GGM’nin ışıklarının sönmesinin ardından güvenlik görevlisi olan İ.H.K, Z.M’nin odasına girdiği ve kadına tecavüz ettiği ortaya çıkmıştı. Daha sonra iki güvenlik görevlisinin daha kadına tecavüz ettiği öğrenilmişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz