Plastik çöpler: Everest’in tepesinde dahi kirlilik artıyor

0
243

One Earth adlı çevre bilimi dergisinde yayınlanan araştırmada, 8 bin 848 metre yüksekliğindeki dağın neredeyse en tepesinde plastik çöplere rastlamak mümkün. Dağın 5 bin 364 metre rakımında yer alan kamp alanlarında yoğun çöpler görülürken, 8 bin 840 metrede dahi çöplere rastlandı. 

Araştırmada yer alan Plymouth Üniversitesi uzmanlarından Imogen Napper, Everest Dağı’nda polyester, naylon, akrilik ve polyoproplen parçacıklarına denk gelinmesi artık istisna değil. Napper, bulunan parçacıkların oldukça yoğun miktarda olduğuna dikkati çekti. 

ANALİZ EDİLEN TÜM KAR ÖRNEKLERİNDE PARÇACIK BULUNDU 

Araştırmada dikkat çekilen bir diğer nokta ise, mikro plastik veya plastik parçacıklarının dağda alınan tüm numunelerde görülüyor olması. Imogen Napper, “Dağda analiz ettiğimiz tüm kar numunelerinde mikro plastiklerden bulmamızdan dolayı hayretler içinde kaldım” derken, bugüne kadar Everest Dağı’nın ‘el değmemiş’ imajının yerle bir olduğunun altını çizdi. 

Everest Dağı’nda dahi mikro plastiklerden bulunmasının dünyadaki kirliliğin boyutlarını gösterdiğinin vurgulandığı araştırmaya dair makalede, özellikle dağcıların kullandığı giysiler, çadırlar veya diğer tüm ekipmanların sentetik kumaştan yapılmasının da kirliliği arttırdığı kaydediliyor. 

Makalede, dağcılık ekipmanlarının Everest’teki kirliliğin temel nedeni olduğuna işaret ediliyor. Öte yandan, söz konusu plastik parçacıklarının kar numunelerinde daha çok görüldüğü, dağdaki dereciklerde ise daha az olduğu belirtiliyor. 

KAR, YAĞMUR VE RÜZGAR VASITASIYLA YÜKSEK DAĞLARA ULAŞIYOR 

Geçtiğimiz yıl da Nature Geoscience dergisinde yayınlanan bir araştırmada, mikro plastiklerin rüzgâr, kar ve yağmur vasıtasıyla Fransa ve İspanya arasındaki Pirene Dağları’nın zirvelerine kadar ulaştığı tespitine yer verilmişti. Bu araştırmada, Pirene dağlarında her bir metrekarelik karlık alana günlük 365 plastik parçacığının düştüğüne dikkat çekilmişti. 

HER YIL MİLYONLARCA TON PLASTİK DOĞAYA SALINIYOR 

Yine 2019’da Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından Avustralya’nın Newcastle Üniversitesi’ne yaptırılan bir raporda, plastik çöplerin bireyler tarafından hava yoluyla akciğerlere çekildiği sonucuna varılmıştı. Buna göre, her bir kişi haftada 5 grama kadar plastik parçası yutuyor ve bu da neredeyse bir banka kartı ağırlığında plastik demek. 

Uluslararası Doğuya Koruma Birliği (UICN) tarafından yapılan bir başka araştırmaya göre ise, her yıl sadece denizlere dökülen plastiklerin miktarı 9,5 milyon tonu buluyor. Bunun yüzde 15 ile 30’una kadarlık bir kısmı parçacıklara bölünmüş halde denizlere ulaşıyor. 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz