Aşılar zengin ülkelerce kapılırsa, yoksulların ezilme riski var! 

0
241

Biotech-Pfizer ve Moderna’nın ardından Astra-Zeneca-Oxford ortaklığıyla hazırlanan bir aşının daha Covid-19 salgınına karşı yüzde 70 ila 90 arasında etkili olduğu duyurulmuştu. Ancak önümüzdeki ilk aylarda kısıtlı sayıda üretilebilecek aşıların dozlarının sadece zengin ülkelerce kapılması ihtimali endişeleri arttırıyor. 

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, haftalık basın konferansında aşıların büyük oranda gelişmiş ülkelerce sipariş edilmiş olmasının getireceği risklere karşı uyardı.

“En yoksullar ve en hassas olanlar aşılara hücumda ezilme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirler” diyen Dr. Tedros, olası aşı paylaşımının dünya ülkeleri arasında eşit ve adilce olması gereğine dikkat çekti. 

Gün itibariyle toplamda 3 aşının klinik deneylerinden pozitif sonuç alındığını hatırlatan Dr. Tedros, ‘tünelin ucunda ışığın göründüğünü’ savundu.

Aşıların diğer kamu sağlığı önlemleriyle birleştiğinde gerçek manada bir umudun oluştuğuna vurgu yapan DÖS Genel Direktörü, söz konusu sağlık önlemlerinin bugüne kadar salgını önleme konusunda başarılı olunacağına dair kendilerini kanıtladığının altını çizdi. 

Bugüne kadar insanlar üzerindeki deneylerde üçüncü aşamanın geride bırakıldığı üç aşının gelişmiş ülkeler tarafından tümüyle satın alınmasının önüne geçilmesi için DSÖ tarafından ACT-Accelerator adı verilen bir mekanizma devreye kondu. Bu mekanizma ile aşı dozlarının veya tedavilerinin ülkeler arasında eşitçe dağıtılması amaçlanıyor. 

2021 SONUNA KADAR 28 MİLYAR DOLAR GEREKİYOR 

Ancak aşıların eşit bir biçimde dağıtılması için yüksek meblağlarda fona ihtiyaç var. DSÖ Genel Direktörü’ne göre bunun için ilk aşamada 4,3 milyar dolara gerekiyor. 

2021 yılı toplamında ise en az 23,8 milyar dolarlık bir harcama öngörülüyor. 

Aşıların gelişmiş ülkeler lehine eşit olmayan bir biçimde satın alınması riski konusu hafta sonundaki G20 Zirvesi’nde de gündeme gelmişti. Zirvenin kapanış bildirgesinde aşıların eşit dağıtımı için ‘hiçbir çabadan kaçınılmayacağı’ savunulmuştu. 

Ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel, bu konudaki yavaş ilerlemenin ‘endişe verici’ olduğunu itiraf etmişti. 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz