Alpler’de erozyona rağmen rakım yükseliyor 

0
214

Bern Üniversitesi Jeoloji Enstitüsü uzmanlarınca yürütülen araştırma sonucunda, İsviçre Alpleri’nin tahmin edildiğinin aksine az da olsa yüksekliğinin arttığı belirlendi. Buna göre, Alpler her bin yılda ortalama 80 santimetre yükseliyor. 

Araştırmada yer alan jeologlardan Fritz Schlunegger, “Bu bizim için büyük bir sürpriz. Çünkü bugüne kadar merkez Alpler’deki yükseliş ile erozyon kaynaklı çöküşün birbirini dengelediğini sanıyorduk” diye konuştu. 

‘Merkez Alpler’ olarak da adlandırılan İsviçre Alpleri’nde bin yılda 80 santimetre olan yükselişe rağmen bazı bölgelerde erozyon kaynaklı çöküşün daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Schlunegger’e göre, bazı alanlarda çok hızlı olan yükseliş kimi alanlardaki çöküşe rağmen devam ediyor. Erozyon kaynaklı çöküş bin yılda ortalama 40 santimetre olarak bilinse de Valais Kantonu’ndaki Illgraben’da bu çöküş bin yılda 7,5 metre kadar olarak ölçüldü. 

Alp Dağları’ndaki toplam 350’yi aşkın akarsu çevresinde yapılan ölçümlere göre, erozyon kaynaklı çöküş bin yılda 14 milimetre ile İsviçre’nin doğusundaki Thur adlı akarsu civarında görüldü. 

Alp Dağları’nda tespit edilen yükselişin ise yer altında ve dağların içindeki dinamiklerden kaynaklandığı da varılan bir diğer sonuç. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz