Çin artık AB ve ABD’nin çöp ve atıklarını almayacak

0
228

Çin Halk Cumhuriyeti yönetimince alınan karar gereğince artık Avrupa ve Amerika’dan katı atık ithalatı da kesin olarak yasaklanıyor.

Yeni kararla birlikte Avrupa Birliği (AB) ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başta olmak üzere diğer ülkelerden çöp alımını tümüyle sonlandırıyor. Yeni Çin Ajansı’nın haberinde, “Hangi araçlarla olursa olsun katı atıkların ithalatı artık yasak. Bu yasak 1 Ocak 2021’de yürürlüğe girecek” denildi. Haber, Çin çevre ve ticaret bakanlıkları ile Gümrük İdaresi ve Ulusal Ekonomik Planlama Komisyonu tarafından yayınlanan ortak açıklamaya dayandırıldı.

Birçok ülkenin katı atık ve diğer çöplerinin ithal edildiği Çin, daha önce birçok çöp ve atık türünün ithalatını yasaklamıştı. Yıllarca ithal edilen plastik çöpler, otomobil parçaları, kâğıt, tekstil ve çelik ile ağaç artıklarının ithalatına son üç yıllık süreçte aşama aşama son verilmişti.

Çin Halk Cumhuriyeti yıllarca ithal edilen başka ülkelerin çöplerinin ülkede yarattığı çevresel tahribatı önlemek istiyor. Ancak bu politika, yıllarca kendi çöp ve atıklarını başka ülkelere yönlendiren Avrupa ve Amerikan ülkelerince hoş karşılanmıyordu.

Gelişmiş ülkeler, kalıcı bir çözüm bulunana kadar depolamakta zorlandıkları endüstriyel çöp ve atıkları başka ülkelere ihraç etmeyi tercih ediyor. Özellikle Asya ülkelerine ihraç edilen çöp ve atıklar temizlenip yakıldıktan sonra sanayi üretimi için hammaddeye dönüştürülüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz