Libyalı taraflar Tunus’ta buluşacak

0
215

BM’nin geçici Libya elçisi Stephanie Williams yaptığı açıklamada, “Libyalılar arası kapsayıcı müzakerelerin Kasım ayı başında Tunus’ta başlayacağını” belirtti.

Williams’ın açıklaması BM’nin Libya destek misyonu “MANUL” tarafından yapıldı. MANUL, “yüzyüze” yapılacak toplanın, “sanal bir çok istişareden” sonra gerçekleşeceğini ifade etti.

Libya, 2011’de NATO’nun kanlı bir müdahalesi ile Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesinden bu yana kaos içerisinde bulunuyor. Mevcut durumda ülkede iki hükümet var: Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile doğuda Tobruk merkezli hükümet.

Bundan önce Aralık 2015’da Fas’ta taraflar arasında anlaşmalar yapıldı ancak bu anlaşmalar defalarca bozuldu. En son Nisan 2019’da ülkenin doğusuna hakim Halife Hafter, Trablus’u almak için operasyon başlattı. Trablus’ta Müslüman Kardeşler’in ağırlıkta olduğu hükümet Türk devletinin doğrudan desteğini alarak, Hafter’e karşı durdu. Türk devleti BM ambargosunu açık bir şekilde delerek dron ve zırhlı araçların yanısıra Suriye’den binlerce çete mensubunu Libya’ya gönderdi. Türkiye ayrıca Trablus hükümeti ile deniz sınırına ilişkin tartışmalı anlaşmalar yaptı.

Eylül 2020’de taraflar BM’nin girişimleri ile yeniden müzakere masasına oturdu. Toplantıların kurumsal ayağı Fas’ta, askeri ayağı Mısır’da ve siyasi ayağı İsviçre’de gerçekleşti.

MANUL’a göre Tunus’taki siyasi diyalog özellikle “birleşik bir hükümet çerçevesi üzerine konsensüs oluşturmak ve seçimlerin yapılmasına yönelik uzlaşmaları” hedefliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz