Ekoloji Birliği: Yaşamı ve barışı ısrarla savunuyoruz

0
233

PİRHA- Ekoloji Birliği yaptığı açıklamada, “Emperyalistlerce geçtiğimiz yüzyıldan bugünkü kuşaklara miras diye bırakılabilen barış değil, estirilen savaş rüzgarları”na vurgu yaparak, “Başlı başına bir yıkım olan savaşların aynı zamanda ekolojik bir yıkım da olduğunun farkında olarak, tüm dünyada, Orta Doğu’da ve yanı başımızda Azerbaycan ve Ermenistan’da savaşa karşı çıkıyoruz. Ekoloji Birliği olarak, yaşamı ve barışı ısrarla savunuyoruz” denildi.  

Ekoloji Birliği Eşsözcüleri Süheyla Doğan ve Coşkun Özbucak imzasıyla devam eden Azerbaycan-Ermenistan savaşına dair açıklama yayınladı.

“EMPERYALİSTLERİN BUGÜNKÜ KUŞAKLARA MİRAS DİYE BIRAKTIKLARI SAVAŞTIR”

Açıklama metninde Orta Doğu’dan Afrika’ya yayılan savaşlara Ermenistan-Azerbaycan savaşının da eklendiği ifade edilerek, şunlar aktarıldı:

“Ermenistan ve Azerbaycan halklarının birbiriyle kardeşçe yaşama hakları, emperyalistlerin ve işbirlikçi iktidarların paylaşım ve egemenlik politikaları nedeniyle ellerinden alınmak isteniyor. Halklar savaş değil, birlikte barış içinde bir arada yaşamak istiyor. Halklara rağmen egemenlerce uygulanan savaş politikaları, Ermeni ve Azeri halklarını birbirine kırdırmaya çalışıyor. Savaş tarihinin en korkunçlarından birisi, insanlık adına bir utanç belgeseli sayılması gereken 2. Dünya Paylaşım Savaşı idi. İnsanlık geçtiğimiz yüzyılın daha başında bu savaş ile karşı karşıya geldi. Bu paylaşım savaşının yarattığı yıkım, öylesine korkunç ve büyüktü ki yeryüzü adeta bir kan deryasına dönüştü. Sonra tam da ‘artık devletler bu vahşetten gerekli dersleri almıştır, o kara günler bir daha yaşanmaz’ derken, bu kez de bölgesel savaşlar dünya savaşlarını aratmaz oldu. Bugün ise yeni bir yüzyıla daha adım atarken, ne yazık ki kin ve nefret söylemli diplomasi dilinin ve savaş tahrikçisi politikaların varlığını görüyoruz. Emperyalistlerce geçtiğimiz yüzyıldan bugünkü kuşaklara miras diye bırakılabilen barış değil, estirilen savaş rüzgarları.”

“ACI KAN VE GÖZYAŞINA NEDEN OLACAK SAVAŞIN ÇIĞIRTKANLIĞINI YAPMAK, BU YÜZYILIN EN BÜYÜK ÇILGINLIĞI DEMEK OLACAKTIR”

“Savaşlar yalnız insanları yok etmiyor, ekolojik bir kırıma da yol açıyor” denilen açıklamanın devamında şunlar aktarıldı:

“Bombalanan, yakılan yıkılan şehirler, ormanlar, tarlalar, su kaynakları… Bu süreçte yok olan yaban hayat ve biyoçeşitlilik. Yaşanılan iklim değişikliği nedeniyle iklim krizi geri dönülmez noktalara gelmişken bir de bu kırıma savaşın neden olduğu ekolojik krizin de eklenmesi ile kriz katmerlenerek büyüyor.  Her geçen gün etkisini daha da hissettiren iklim krizinin, tüm dünyayı etkisi altında tutan Kovid-19 pandemisine yol açtığı bilimsel araştırmalarla ortaya konuldu. Kovid-19 pandemisi bizlere tarihi bir uyarıdır. Pandemi bir milyondan fazla insanı aramızdan almışken, daha fazla ölüm yaratacak, acı kan ve gözyaşına neden olacak savaşın çığırtkanlığını yapmak, bu yüzyılın en büyük çılgınlığı demek olacaktır.”

Açıklamada, iklim krizi ve pandemi günlerinde doğanın insanlığa verdiği mesajın iyi okunması halinde dünyaya hakim olan savaş çığırtkanlığına karşı barışı cesaretle savunmak gerektiğinin altı çizilerek, “Başlı başına bir yıkım olan savaşların aynı zamanda ekolojik bir yıkım da olduğunun farkında olarak, tüm dünyada, Orta Doğu’da ve yanı başımızda Azerbeycan ve Ermenistan’da savaşa karşı çıkıyoruz. Ekoloji Birliği olarak, yaşamı ve barışı ısrarla savunuyoruz” denildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz