Brezilya Bolsonaro’yla silahlandıkça suç örgütleri faydalanıyor

0
221

Aşırı sağcı Bolsonaro’nun göreve başladığı 1 Ocak 2019’dan bu yana sürdürdüğü aşırı sağcı, kadın ve iklim düşmanı politika ve söylemler, ülkenin giderek daha fazla kontrolden çıkmasına neden oluyor. Bir yandan çetelerin Amazonları kâr amacıyla yok ettiği ülkede diğer yandan da yoğun bir silahlanma ve şiddet olaylarında artış görülüyor.

SİLAHLANMA YÜZDE 200 ARTTI

Brezilya’da Bolsonaro yönetimiyle birlikte en fazla dikkat çeken noktalardan biri de silahlanma. Resmi verilere göre son 6 ayda en az 105 bin yeni bireysel silah ruhsatı verildi. Bu ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 200’lük bir artış demek.

Bu artışta Jair Bolsonaro tarafından silah edinimini kolaylaştıran en az 20 kadar kararnamenin etkisi oldukça büyük. Kararnamelerin çoğunda gerekçe olarak bireylerin ‘öz savunmasını kendilerinin sağlaması’ gibi oldukça tehlikeli bir söylem baz alınıyor.

SUÇLULARDA ELE GEÇEN SİLAHLARIN ONDA DÖRDÜ ‘YASAL’

Suç oranlarının oldukça yüksek olduğu Brezilya’da suç örgütlerinin faaliyetleri de oldukça yoğun. Sadece geçtiğimiz ay büyük bir polisiye operasyonun düzenlendiği PCC adlı bir suç örgütünün tek başına 30 bin üyesinin olduğu biliniyor.

Bolsonaro yönetiminin icraatlarının dikkat çekici bir diğer yönü ise, suç örgütlerinin silah edinme yasaları sayesinde silahlanmaları. Örneğin 2019 yılında güvenlik güçleri tarafından illegal oluşumlara yönelik operasyonlarda ele geçirilen silahların yüzde 30 ila 40’ı arasında bir kısmının yasal yollarla edinilenlerden oluştuğu tahmin ediliyor.

Konuya ilişkin konuşan Sou da Paz Enstitüsü adlı sivil toplum kuruluşunun yöneticisi Carolina Ricardo’ya göre de yasal yollarla alınan silahlar her geçen gün daha fazla suç örgütlerinin eline geçiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz