Azerbaycan ve Ermenistan birbirlerini ateşkes ihlali ile suçluyor

0
234

Rusya’nın arabuluculuğuyla Ermenistan ile Azerbaycan arasında varılan ateşkes anlaşmasının daha mürekebi kurumadan taraflar birbirilerini ateşkes ihlali yapmakla suçladı.

Bugün yerel saatle 12.00’da devreye giren ateşkesin ardından Erivan ve Bakü yönetimleri, birbirlerini “ateşkes ihlali” yapmakla suçladı.

AZERBAYCAN: ERMENİSTAN ATEŞKESİ İHLAL ETTİ

İlk açıklama Azerbaycan’dan geldi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ağdam ve Terter illerine Ermenistan ordusunca ateş açıldığını bildirdi. Ateşkes anlaşmasının “Erivan tarafından ciddi şekilde ihlal edildiğini” ve kendilerini “misilleme” yaptığını belirtti.

ERMENİSTAN: AZERBAYCAN ATEŞKESE UYMUYOR

Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Şuşan Stepanyan ise yaptığı açıklamada, “Azerbaycan ordu birlikleri 10 Ekim saat 12: 00’de devreye giren insani ateşkese uymayarak 12:05’te Karakhambeyli bölgesine saldırı başlattı. Artsakh Savunma Ordusu birlikleri düşmanın saldırısını önlemek için gerekli önlemleri alıyor” dedi.

MOSKOVA’DA 10 SAATLİK ATEŞKES GÖRÜŞMESİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, arabluculuk yaptığı “ateşkes görüşmeleri” dün Moskova’da başlamıştı. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan’ın katıldığı görüşmeler yaklaşık 10 saat sürmüş ve görüşmeler sonunda 4 maddelik bir ateşkes kararı alınmıştı.

ATEŞKES MADDELERİ

“Her iki taraf arasında esir ve cenaze takasının öngörüldüğü ateşkes şu madeeler üzerine imzalanmıştı:  

1- Ateşkes 10 Ekim saat 12:00’de başlayacak
2- Ateşkese ilişkin somut parametreler ileriki tarihlerde açıklanacak
3- Minsk Üçlüsü (ABD, Rusya, Fransa) başkanlığında tarafların masaya oturacak
4- Müzakere formatı değişmeyecek.

TÜRK DEVLETİ’NDEN İKİ FARKLI AÇIKLAMA

Türk devleti, kendisine “çözüm masası”nda yer açmayan ateşkese pek olumlu yaklaşmıyor. Konuya ilişkin Türk Dışişleri ile Savunma bakanlıklarından iki farklı açıklama geldi.

Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklamada “Türkiye başından beri ancak Azerbaycan’ın evet diyeceği çözümleri destekleyeceğini vurgulamıştır. Bu anlayışla sahada ve masada Can Azerbaycan’ın yanında olmaya devam edecektir” denildi.

Türk Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise “Ermenistan artık işgal ettiği toprakları asıl sahibine vermelidir. Bu adım atılıncaya kadar Azerbaycan Türkü kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” denildi.

RUSYA AĞIRLIĞINI KOYDU, İRAN ‘MEMNUN’

Rusya’nın arabulucuk yaparak bölgedeki rolünü tekrar gösterdiği ateşkese ilişkin, İran’dan da açıklama geldi. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cewad Zarif, “İran, Dağlık Karabağ’daki ateşkesi barışa doğru atılan bir adım olarak memnuniyetle karşılıyor” açıklaması yaptı. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz