ABD seçimleri: Anketler Biden‘i gösteriyor

0
231

3 Kasım’daki başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Donald Trump’ın rakibi Demokrat Partili Biden karşısındaki şansı azalıyor. Covid-19 enfeksiyonu nedeniyle günlerdir müşahede altında olan Trump’ın salgının yayılmasına karşı duyarsız tavırlarının seçmende olumsuz etki yarattığı gözleniyor.

CNN/SSRS tarafından yapılan son ankete göre, seçmenlerin yüzde 57’si seçimlerde tercihini Joe Biden’dan yana kullanacak. Trump’a oy vereceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 41’de kalıyor.

Aradaki 16 puanlık farka yakın bir sonuç gösteren bir diğer anket ise NBC/WSJ tarafından yapılmıştı. Söz konusu ankette ise Biden’in Trump’a en az 14 puan fark atacağını gösteriyor.

ŞİMDİLİK 2016’NIN TEKRARI MÜMKÜN DEĞİL

ABD seçimlerinde adayların ülke genelinde aldığı oylardan çok, birinci geldikleri eyaletlerden kazandıkları delege sayısı belirleyici oluyor. 50 eyaletten 538 delegenin seçildiği seçimlerde bu kural, 2016’da Trump’ın başkanlığına yol açmıştı. Zira ülke genelinde yüzde 46 oy ile rakibi Hillary Clinton’dan 2 puan daha az oy alan Trump, kimi eyaletlerde daha fazla oy alması sayesinde delege sayısıyla kazanmıştı.

Trump’ın oyları son aylardaki anketlerin çoğunda yüzde 40-45 aralığında ve rakibi Biden’in çok gerisinde. Ancak yine de ‘Swing States’ denilen ve neredeyse tüm seçimlerde farklı adaylara yönelebilen eyaletlerde iki aday arasındaki farkın çok yüksek olmadığı bildiriliyor.

SALGINI CİDDİYE ALMAMASI ETKİLİ OLDU

Trump’ın oylarının düşük kalmasında 7 aylık bir sürede 213 bini aşkın kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Covid-19 salgınını hafife alması etkili oldu. Milyonlarca kişinin işsiz kalmasına neden olan salgına karşı önlemleri gereksiz bulan Trump, bizzat kendisi geçtiğimiz hafta virüse yakalanmıştı. Trump, müşahede altında olmasına rağmen mitinglerini sürdürme kararı aldığını duyurmuştu.

Trump’ın salgını hafife aldığı ve ‘salgınla yaşanabileceği’ yönündeki son mesajı Facebook tarafından ‘yalan bilgiler içerdiği’ için kaldırıldı. Twitter ise, mesajı kaldırmamasına rağmen benzer yönde bir uyarı mesajının ardından tıklanmasına izin verdi.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz