Kıbrıs: Durum çok uçucu ve endişe verici

0
238

Fransız haber ajansı AFP’ye mülakat veren Anastasiades, Ankara’nın saldırganlığı nedeniyle gerilimin tırmandığını belirtti.

Anastasiades, “Gerçekte tüm bölgeyi denetim altına alma niyetiyle birlikte bir saldırganlık var ve sonuç olarak artan bir gerilimle karşı karşıyayız” dedi.

Kıbrıs Cumhurbaşkanı, “Durum çok uçucu ve endişe verici” diye ekledi. Avrupa Birliği’nin yaptırım perspektifine de dikkat çeken Anastasiades, bununla birlikte krizi çözmenin en iyi yönetimin “diyalog” olarak kalmaya devam ettiğini belirtti.

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis de sabah saatlerinde yaptığı açıklamada Ankara ile Atina arasında müzakereler için Türk devletinin öncelikle Yunanistan’a karşı “tehditlerine” son vermesi gerektiğini belirtti.

Miçotakis, “Temas oluşması için tehditleri bir kenara bırakalım” dedi.

Atina hükümeti, Perşembe günü Ankara ile görüşmeler olacağına dair NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in açıklamasını yalanlamıştı.

Stoltenberg, Yunanistan ve Türkiye’nin “NATO’da teknik müzakereler başlatma” kararı aldıklarını söylemişti.

Bunun üzerine Yunan Dışişleri Bakanlığı “gerilimin ancak Türk gemilerinin Yunan anakara sahasından derhal çekilmesi ile düşebileceğini ” ifade etmişti.

Ankara rejimi 10 Ağustos’tan beri savaş gemileri eşliğinde bölgede gaz arama faaliyetlerinde bulunuyor.

Ağustos sonunda Yunanistan ve Türkiye’nin karşılıklı olarak askeri tatbikat yapması ile gerilim tırmandı. Türkler önce ABD, sonra Rusya ile tatbikat yaparken, Yunanistan ise Fransa, Kıbrıs ve İtalya ile tatbikat gerçekleştirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz