Çin-Hindistan gerilimi: 118 Çin mobil uygulaması yasaklandı

0
250

Hindistan’da Çinli oyun uygulaması PUBG, 175 milyon kişi tarafından telefonlarına yüklendi. 2 Eylül’den bu yana artık bu oyunu oynamak mümkün değil.

Hindistan yönetimi Çin birliklerinin Himalaya bölgesi sınırındaki hareketliliğine misilleme olarak 118 telefon uygulamasını yasakladı.

Bunlar arasında çok popüler olan PlayerUnknown’s Battlegrounds, AppLock, Alipay, WeChat Work gibi uygulamalar da var.

Yetkililer, Hint vatandaşlarını bu oyunların “ülkenin egemenliği, bütünlüğü ve savunması için zararlı” olduğu konusunda uyardı.

Hindistanlı yetkililer, Android ve iOS platformlarında bulunan bazı uygulamaların keyfi davranışları ve kullanıcıların bilgilerini izinsiz bir şekilde Hindistan dışındaki serverlere aktardığına dair şikayetler aldıklarını belirtiyor.

Bu karar, iki büyük komşu arasında sınırda aylardır yaşanan gerilim sırasında alındı.

Haziran ayında Çin askerleri ile yaşanan çatışmalarda 20 Hindistan askeri ölmüştü. Geçen Pazartesi günü bir Hindistanlı asker daha, Ladakh bölgesinde iki ordu arasında bazı stratejik tepelerin kontrolü için yaşanan çatışmalarda ölmüştü.

Hindistan Haziran ayında, sanal ağ TikTok ve cep telefonu sunucusu UC Bowser dahil 59 Çin uygulamasını daha yasaklamıştı. Yasaklanan uygulamalar arasında Çin internet devlerinin ürünlerini içeriyor. Bu şirketlerin Hindistan’ı, Çin’in büyüme bulvarı olarak gördüğü eleştirileri yapılıyor. TikTok’un yasaklanması ise güvenlik gerekçesiyle alınan bir karar olarak dikkat çekiyor. ABD yönetimi de aynı gerekçeyle TikTok’un kullanımını yasaklamıştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz