Almanya’da mevcut koalisyon yeniden iktidara gelebilir

0
241

ARD kanalında yayınlanan ve Infratest Dimap şirketince yapılan Deutschlandtrend adlı aylık araştırmaya göre, Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU ile diğer Hristiyan birlik partisi CSU’nun toplam oy oranı ağustos ayına oranla 2 puanlık kayıpla yüzde 36. salgın önlemlerine karşı kimi ırkçıların da karıştığı protesto gösterilerine rağmen bu oran salgın öncesi dönemden en az 8-10 puan fazla. İktidar ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise 2 puanlık artışla yüzde 17’ye ulaştı.

SALGIN ÖNCESİNDE AZINLIĞA DÜŞMÜŞLERDİ

Koalisyon ortakları olası bir seçimde çoğunluğu ellerinde tutmaya devam edecekken, özellikle şubat ayından itibaren yeni tip koronavirüs salgınına karşı geliştirilen politikaların bunda etkili olduğu belirtiliyor. Zira öncesinde koalisyon ortaklarının Federal Meclis’te çoğunluğu kaybetme ihtimali anketlere yansıyordu ve toplam oyları yüzde 42-43 seviyesine kadar gerilemişti.

Ankete göre ırkçı Almanya İçin Alternatif Parti’nin (AfD) ağustos ayına oranla bir puanlık kayıpla yüzde 10 oy alması beklenirken, ikinci güç olarak halen Yeşiller öne çıkıyor. Yeşiller’in oy oranı geçen ay başında yayınlanan araştırmaya oranla 1 puanlık artışla yüzde 19 olarak ölçüldü.

ARD-Deutschlandtrend araştırmasına göre, Sol Parti (Die Linke) yüzde 7, Liberal Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 6 oy alabiliyor.

Aynı araştırmada halkın yüzde 66’sının mevcut hükümetin politikalarını başarılı bulduğu görülürken, bugüne kadarki en yüksek düzey olan mayıs ve ağustos aylarına oranla 2 puanlık artış söz konusu.

SÖDER VE SCHOLZ’UN BAŞBAKANLIK ADAYLIĞINA DESTEK FAZLA

Ayrıca güvenlikçi politikalarıyla öne çıkan CSU’nun lideri ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder’in Angela Merkel’den sonra Hristiyan birlik partileri CDU ve CSU’nun ortak adayı olma ihtimaline destek dikkat çekti. Araştırmaya katılanların yüzde 56’sı Söder’in iki parti için ‘iyi bir başbakan adayı’ olabileceğini söylerken, katılımcıların yüzde 55’si SPD’nin olası adayı Olaf Scholz’u iyi bir aday olarak görüyor.

Genel toplamda yüzde 19 oy oranına ulaşan Yeşiller’den ise Robert Habeck’i iyi bir başbakan adayı olarak görenlerin oranı ise yüzde 42.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz