Mersin Tabip Odası’ndan uyarı: Gerçek rakamları açıklayın, önlem alın

0
270

Koronavirüs salgınına dair açıklama yapan Mersin Tabip Odası Başkanı Antmen, Sağlık Bakanı tarafından her akşam açıklanan toplam vaka sayısının 1000 civarında olmasının istatistik bilimine aykırı olduğunu söyledi. Antmen, salgından korunmada en etkili önlemlerin; maske, mesafe ve hijyen olduğunu hatırlattı.

Mersin Tabip Odası (MTO) Yönetim Kurulu, koronavirüs salgının da artan tehlikelere dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı.

Oda Başkanı Dr. Mehmet Antmen tarafından yapılan açıklamada, salgın boyunca tabip odaları olarak üzerine düşeni yaptıklarını ancak Valilik ve İl Sağlık Müdürlüğünün görüşme taleplerine cevap vermediğini belirtti.

Salgının geldiği noktada gerek Türkiye’de gerekse Mersin’de durumun iç açıcı olmadığına dikkat çeken Antmen, şunları dile getirdi:

“İlk vakanın açıklandığı 11 Mart 2020 ile önlemlerin olabildiğince sıkı alındığı 11 Mayıs 2020 arasındaki sürede Mersin ülkenin en iyi illerinden biri olmasına ve aynı sürede kentimizde yalnızca 260 vakanın görülmesine karşın 11 Mayıs 2020 ile 11 Ağustos 2020 tarihleri arasındaki sürede vaka sayısı katlanarak artmıştır. Şu an itibariyle Tıp Fakültesi, Şehir Hastanesi, Toros Devlet Hastanesi, Tarsus Devlet Hastanesi, Silifke Devlet Hastanesi ve Erdemli Devlet Hastanesi’nden aldığımız veriler 75’i yoğun bakım hastası olmak üzere 600’den fazla pozitif ve şüpheli vakanın bu merkezlerde yattığı, üstelik son iki haftadır günlük ortalama pozitif vaka sayısının en az 100 civarında olduğu şeklindedir. Geçtiğimiz hafta içerisinde eve gönderilen pozitif vakalar ile birlikte il genelindeki sayının 1000’i aştığını da gözlemlemiş durumdayız.”

“Bu durumu Türkiye’ye yansıttığımızda ortalama günlük vaka sayısının 5000 civarında olması kaçınılmazken Sağlık Bakanı tarafından her akşam açıklanan toplam vaka sayısının 1000 civarında olması istatistik bilimine aykırıdır. Farklı illerin valilik ve sağlık müdürlüğü açıklamaları da bu tezimizi doğrulamaktadır” diyen Antmen, sağlık çalışanlarından PCR testi pozitif çıkan sağlık çalışanı sayısının 100’ü geçtiğini ve her gün bu sayının hızlı bir şekilde arttığını söyledi.

“İL PANDEMİ KURULU ACİLEN TOPLANMALI VE GERÇEKLER ÜZERİNDEN ÖNLEMLER ALINMALI”

Mersin Valiliği’ne ve Mersin İl Sağlık Müdürlüğü’ne seslendiklerini vurgulayan Antmen, şu uyarılarda bulundu:

“•COVİD-19 ile ilgili ilimize özel rakamları günlük olarak halkımızla paylaşıp, belirsizliğin ve bu belirsizliğe bağlı kaygıların ortadan kalkmasını;

  • 12 Nisan 2020 tarihinden bu yana toplanmayan İl Pandemi Kurulu’nun acilen toplanmasını ve Mersin gerçekleri üzerinden önlemler alınmasını;
  • Bugüne değin toplanmadan karar alan İl Hıfzıssıhha Kurulunu işler hale getirip, Mersin Tabip Odası başta olmak üzere tüm sağlık kurumlarının Mersin’e özel kararlarda inisiyatif sahibi olmasını;
  • İlimize özel alınacak kararlara halkın uyumunu sağlamaya yönelik denetimleri artırıp, halkın önlemlere uymasını;
  • PCR pozitif olup semptomları hafif olan vakaların evlerine gönderilmesinden ziyade yurt vb alanlarda izolasyonu sağlanmalı, pnömonisi olan vakaların hastane takibinin sağlanmasını;
  • Aylardır büyük özveri ile çalışan ve çok yorulup yıpranan sağlık çalışanlarının dinlenebileceği çalışma koşulların yaratılmasını, düzenli aralıklarla PCR testi yapılmasını, eksik personel takviye edilerek; söz verildiği halde yapılmayan ek ödemelerin aksatılmadan yapılmasını sağlayınız.”

“ZORUNLU OLMADIKÇA KAPALI VE KALABALIK ALANLARA GİTMEMELİYİZ”

Antmen, son olarak şunları dile getirdi:

“Mersin halkını da buradan bir kez daha her olumsuzluğa rağmen panik havası yaratmamaya, sosyal medya mecralarında verilen yanlış bilgilere kanmamaya, bu virüs ile mücadelede en önemli şeyin korunma olduğunu kavramaya, en etkili önlemlerin; maske, mesafe ve hijyen olduğunu unutmamaya çağırıyoruz. Halkımızdan beklentimiz; zorunlu olmadıkça kapalı ve kalabalık alanlara gitmemeleri, gidilmesi halinde maske ve mesafeye çok dikkat edilmesi, kronik hastalığı olanları ve 65 yaş üstü tüm vatandaşları koruma konusunda daha titiz davranmaları, bu virüsün bulaştırıcılığını ve hastalık yapma gücünü yok sayanlara inanmamaları ve önlem alma konusunda her zamankinden daha fazla hassas olmalarıdır. “Nasıl olsa bu hastalığı geçireceğiz” rehavetine kapılmadan virüsle temas ne kadar az olursa salgını hafif atlatma olasılığımızın arttığını unutmamalıyız. Ülke olarak hep birlikte COVİD-19 virüsünü yenebilecek güçteyiz. Yeter ki sağlık sisteminde en önemli şeyin koruyucu sağlık hizmetleri olduğunu unutmayalım ve bunun gereklerini yerine getirelim.”

PİRHA/MERSİN

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz