Birleşik Krallık en kötü resesyonunu yaşıyor

0
250

Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi’ne göre Mart ayında hissedilmeye başlayan küçülmenin esas ağırlığı Nisan ayında gerçekleşti.

Koronavirüs salgının nedeniyle Nisan ayının tümünde evde kalma tedbirleri uygulandı ve faaliyetlerin neredeyse tümü durdu. Resmi verilere göre üretim yüzde 20 oranında düştü.

Ülke ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 20,4 gibi rekor bir küçülme ile şimdiye kadar kayda geçmiş en ağır resesyonuna resmen girdi. İstatistik Ofisi, 955 yılından beri çeyrek dönem verilerini tutuyor.

Ekonomistlere göre bir ülkenin ekonomisi iki çeyrek üst üste küçülürse, teknik resesyona giriyor.

İflaslar tırmanışa geçerken, orta vadede işsizliğin artması bekleniyor. Çalışan insanların sayısı Mart ile Temmuz arasında 730 bin kişi azaldı.

Resesyona rağmen işsizlik oranı Nisan ile Haziran arası dönemde yüzde 3,9’da kaldı, zira 7,5 milyon kişi işlerine devam edebilmek amacıyla hükümet yardımlarından yararlanmak için teknik işsizliğe ayrıldı.

Diğer bir ifadeyle, bu kişiler çalışmasa bile teorik olarak iş sahibi olarak görülüyor. Teknik işsizliğe düşenlerin sayısı Temmuz ortasında 9,3 milyonu aştı.

Haziran ayında Covid-19 nedeniyle çalışmayanlardan 300 bini herhangi bir yardım almadı. Bu nedenle yoksulluğun da tırmanması bekleniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz