Bahadınlı kadınlar dernek kurdu, imece ile yöresel ürünler üretiyorlar-VİDEO

0
277
                    <strong>Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Bahadın Beldesi’nde kadınlar, kurdukları dernekle hem ekonomiye katkı sağlıyor, hem de yöreye özgü yöresel ürünlere yeniden hayat veriyorlar. Kadınlar, “Hem ev halkı başardığımızı gördü hem de kasaba halkı” diyor. </strong></p><iframe id="_ytid_36085" width="480" height="270" data-origwidth="480" data-origheight="270" src="https://www.youtube.com/embed/Q-1dPxNR8ek?enablejsapi=1&autoplay=0&cc_load_policy=0&iv_load_policy=1&loop=0&modestbranding=1&fs=1&playsinline=0&controls=1&color=red&rel=0&autohide=2&hl=tr_TR&theme=dark&" class="__youtube_prefs__ epyt-is-override no-lazyload" title="YouTube player" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen data-no-lazy="1" data-skipgform_ajax_framebjll=""></iframe><p>Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Bahadın beldesi birçok konuda örnek alınabilecek özelliklere sahip bir belde.

Bahadın’da etkin çalışan kadınlar kendi emekleriyle kurdukları Kadıneli Derneği sayesinde yöresel ürünler üretiyor. Aynı zamanda derneğin, Bahadınlı kadınların sosyal ve ekonomik özgürlüğünün kazandırılması ve kadınların eve hapsedilmesinin önüne geçmek için önemli olduğunu belirtiyorlar.

Kadıneli Derneği, 3 yıl önce Serpil Atakul Çıtak ve 7 kadın öncülüğünde kuruldu. İmece usulüne dayalı üretim ağıyla hareket eden kadınlar, yardımlaşarak ürettiklerini, talep fazlalığından dolayı yoğun bir tempoyla çalıştıklarını aktardı. Yaz aylarında daha yoğun çalışan kadınlar aynı zamanda beldedeki diğer kadınlardan da yardım aldıklarını belirttiler.

“AMACIMIZ YÖRESEL ÜRÜNLERİMİZİ YENİDEN ÜRETMEK”

Unutulmaya yüz tutan yöresel ürünleri yeniden üreterek insanlara tattırdıklarını söyleyen kadınlar, tandır, şakırdaklı, omaç, düğaşı, gırcı mantı, erişte, gönül çöreği gibi daha birçok yöresel ürün üretiyor.

“DERNEK KAPIMIZ HERKESE AÇIK”

Dernek kapılarının herkese açık olduğunu söyleyen kadınlar, çalışmaya başladıktan sonra hayatlarının değiştiğini, ürünlerinin beğenildiğini duydukça özgüven oluştuğunu, iş ve sosyal hayatlarında değişimler yaşadıkları kaydettiler.

“İNSANLAR EVDEN ÇIKMAMAMIZA ALIŞTIĞI İÇİN BİZ BUNUN AKSİNİ İSPAT ETTİK”

Kadınları ev dışında görmeye alışmayan kasaba halkının kendilerini ilk zamanlar garipsediklerini söyleyen kadınlar, yaptıkları ürünlerin iyi olmasıyla işlerine daha çok sarıldıklarını belirten kadınlar ekliyor:  “Ama yaptık başardık. Hem ev halkı başardığımızı gördü hem de kasaba halkı.”

PİRHA / YOZGAT

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz