Ücretsiz izni içeren paketin 5 maddesi kabul edildi; ‘işçiye açlık, patrona kıyak’

0
259
                    <strong>Ücretsiz izin süresinin uzatılmasını içeren “istihdam paketi”nin 5 maddeden oluşan birinci bölümü, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. CHP Milletvekili Süleyman Girgin, görüşülen tekliften “işçiye açlık, patrona kıyak çıktığını” söyledi. </strong>

TBMM Genel Kurulu’nda “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”nin görüşmelerine başlandı.

Dün gerçekleştirilen oturumda paketin 5 maddeden oluşan birinci bölümü kabul edildi.

Kanun teklifinin 5 maddeden oluşan birinci bölümünün tamamlanmasının ardından birleşime ara verildi. Teklif üzerine yapılacak görüşmeler bugün devam edecek.

Kabul edilen maddelere göre;

*Meclis bünyesinde Dijital Mecralar Komisyonu kurulacak (Amaç: bireylerin kişilik haklarına, özel hayatın gizliliğine ve diğer temel hak ve özgürlüklere aykırı ya da çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimlerine zarar verici şekilde internet kullanımının önlenmesi)

*Türkiye Bilimler Akademisi’nde görevlendirilenlerin sosyal ve mali hakları emsalleri ile eşitlenecek

*Cumhurbaşkanı’nın ‘kısa çalışma’ başvurusunu 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatma yetkisi genişletiliyor. Cumhurbaşkanı, kısa çalışma ödeneğinin süresini sektörel olarak ayrı ayrı veya bir bütün olarak uzatabilecek.

*Ekonominin normalleşmeye başlamasıyla birlikte iş yerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönülmesi teşvik edilecek. Buna göre, özel sektör iş yerlerinde kısa çalışma ödeneğinden yararlananlar ile nakdi ücret desteğinden yararlananların çalıştıkları iş yerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönülmesi halinde sigortalı ve işveren paylarının tamamı 31 Aralık 2020 tarihini geçmemek üzere 3 ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

*İşverene her bir ay için sağlanacak destek süresi; kısa çalışma ödeneği alanlar için kısa çalışma ödeneği aldığı aylık ortalama gün sayısını, nakdi ücret desteğinden yararlandırılanlar için nakdi ücret desteği aldıkları aylık ortalama gün sayısını geçemeyecek. Düzenleme kapsamında İşsizlik Sigortası Fonu tarafından işverene sağlanan, sigortalı hissesine karşılık gelen destek tutarının sigortalıya ödenmesi işverenden talep edilemeyecek.

*İşsizlik Sigortası Fonu’ndan düzenleme kapsamında karşılanan tutarlar, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gelir, gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmayacak.

*Covid-19 salgını gerekçesiyle ücretsiz izin uygulamasının 3’er aylık sürelerle 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatabilmesi için Cumhurbaşkanı’na yetki veriliyor. Belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi fesih engelinin istisnaları arasına ekleniyor.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, görüşülen tekliften ‘işçiye açlık, patrona kıyak çıktığını’ söyledi.

Bu yasa teklifiyle işçilere büyük bir tuzak kurulduğunu belirten Girgin, şunları kaydetti:

“İşçi sınıfı, AKP iktidarı ne zaman kendisini el uzattığı görüntüsü verdiyse parmaklarından birini götürdüğünü tecrübeyle öğrendi. Pakette, koronavirüse karşı mücadele ile ilgili önlemler çerçevesinde işten çıkarmalar, ücretsiz izin, kısa çalışma koşullarıyla ilgili düzenlemeler yeniden ele alınırken patronlara yine destekler sunuluyor.
“’İşten çıkarma yasağı’ adı altında işçilere ücretsiz izin uygulamasını bir yıl daha uzatma hususunda Cumhurbaşkanına yetki tanınıyor. Yani, günlük 39 liraya geçinme dayatması, işçilere müjde olarak sunuluyor.
“İşten çıkarma yasağı dediklerine bakmayın, bal gibi işten çıkarma bu. Seç beğen al, itiraz ederse gönder izne, günlük 39 liraya mahkum olsun. Bunun adı açlıkla terbiye etmektir. Ücretsiz izin daha önce yasada yoktu, gündeme geldiğinde ise işçinin rızası aranıyordu.
“Rıza göstermeyen işçi tazminatını alabiliyordu; şimdi patron ne derse o. Siz yasak dediklerine bakmayın, artık patronlar iş yerinin kapanması, belirli süreli sözleşmenin sona ermesi gibi gerekçelerle işçiyi rahatça işten çıkarabilecek.” (HABER MERKEZİ)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz