Mersin Eğitim-Sen: Ağlattığınız o çocuklar bizlerin çocuklarıdır

0
229

PİRHA- Açıklanan LGS sonuçlarına ve kontenjan dağılımına ilişkin açıklama yapan Mersin Eğitim-Sen, “Gidecekleri okulları nitelikli, niteliksiz açıklamaları ile ayrıştırdığınız o çocuklar bizlerin çocuklarıdır! Bizim gelecek kaygısı ile olsa dahi gözlerinden akan bir damla yaşa bile kıyamazken; sizin bu yaşta omuzlarına taşıyamayacakları yükleri yüklediğiniz, saatlerce ağlattığınız o çocuklar bizim çocuklarımızdır!” dedi.

LGS sonuçları ve okulların kontenjanları açıklandı. Uzmanların uyarılarına rağmen pandemi koşullarında yapılan Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencileri tercih dönemi bekliyor. Geçen seneye göre sınava giren öğrenci sayısındaki artış nedeniyle LGS’yle girilen okulların sayısı da arttı. Okullardaki en yüksek artış ise imam hatiplerde oldu.

“SINAVA PANDEMİ KAYGISI İLE GİREMEYEN ÖĞRENCİLERİN MAĞDURİYETİNİN SORUMLUSU SINAVI BU ORTAMDA YAPANLARDIR”

Konuya dair açıklama yapan Eğitim Sen Mersin Şubesi Yürütme Kurulu, “Milli Eğitim Bakanlığı, yıllardır yaptığı değişikliklerle eğitim sistemini yapboz tahtasına çevirirken bu politikalardan en çok etkilenen, 4+4+4 sisteminin mağduru olup 60-66 aylık okula erken başlayan bu yıl sınava girdiğine dikkat çekerek, şunlar ifade edildi:

“Pandemi sürecinde çocukların eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanması için hiçbir somut adım atılmazken, yoksul, emekçi ailelerin çocukları başta olmak üzere, kırsal kesimde yaşayan çocuklar; eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanamadı. 2020 yılı LGS, geride pek çok tartışmayı ve hafızalardan silinmeyecek görüntüleri bırakarak tamamlandı. LGS bir gün içinde uygulanabiliyor ancak sonuçları öğrencilerin tüm yaşantılarını etkiliyor. Mersin’de 2019 da LGS ‘ye 24321 8. Sınıf öğrencisinin tamamı sınava katıldığı halde 2020 de LGS ye  39027 8. Sınıf öğrencisinden 35156 öğrenci sınava katıldı, 3871 öğrenci sınava katılmadı. Öğrencilerin %9.92 sı katılmamıştır. Bu sene LGS ‘ye yaklaşık 1 milyon 800 bin öğrencinin sınava katılması bekleniyordu. Ancak pandemi nedeniyle 1. Oturuma 1 milyon 472 bin 088 öğrenci, 2. Oturuma 1 milyon 472 bin 303 öğrenci katıldı.  Buna rağmen bu yıl 4+4+4 eğitim modeline geçişle birlikte %54 oranında Öğrenci artışıyla birlikte geçen seneye göre LGS ‘ye giren Öğrenci sayısında 442 bin artış oldu. Sınava katılan öğrencilerde geçen yıla oranla yaklaşık %43 artış gerçekleşti. Sınava pandemi kaygısı ile giremeyen öğrencilerin mağduriyetinin sorumlusu sınavı bu ortamda yapanlardır.”

“BİRÇOK VELİ EKSİK VE YANLIŞ UYGULAMALARDAN MAĞDUR OLMAKTADIR”

“Diğer bir konu daha da okulların hinterlantlarının belirlenmesidir. Birçok veli eksik ve yanlış uygulamalardan mağdur olmaktadır. 200 m uzaklıkta okul varken 2 km uzaklığındaki okula kayıt yaptırmak zorunda kalan velilerin bu sıkıntıları bir an önce giderilmelidir” denilen açıklamanın devamında “Eğitim-Sen olarak yıllardır sınav sistemlerinin çocuklarımızın yaşamında onarılamaz yaralara yol açtığını defalarca dile getirdik. Öğrencilerimizin geleceğinin sorulardaki dört şıkka sığdırılmasını kabul etmediğimizi ifade ettik! Her çocuğun ilgi ve yeteneklerine göre yönlendirilebileceği, desteklenebileceği bir eğitim sisteminin mümkün olduğunu, dünya genelinde bunun örnekleri olduğunu belirttik. Ancak her defasında “Ben yaptım oldu” uygulamasıyla karşılaştık” denildi.

Mersin’de LGS ile öğrenci alan okullar ve kontenjanları açıklandığının belirtildiği açıklamada geçen seneye göre Fen lisesi kontenjanı %31,24, Proje IHL kontenjanı ise %117,95 arttırıldığı vurgulanarak “Öğrencilerimiz tercih etmedikleri hiçbir okula yerleştirilmeyecek” açıklamalarının da kelime oyunundan ibaret olduğu bir kez daha net bir şekilde görülmüştür! Kontenjan sayıları ve okul türüne göre toplam okul sayılarına baktığımızda öğrencilerin istediği okul türlerine yerleşemeyeceği son derece açıktır” denilerek, kontenjanlar paylaşıldı;

Okul türü Kontenjan 2020Kontenjan 2019FarkYüzdeFen Liseleri1398108031831,24Anadolu Liseleri124678046659,74Fen ve Sosyal Bilimler programı uygulayan İ.H.L850390460117,95Meslek Liseleri1174510664130,20Sosyal bilimler L.2161506644

“YAŞAMLARINI YAP-BOZ TAHTASINA ÇEVİRDİKLERİNİZ BİZİM ÇOCUKLARIMIZDIR!”

Açıklamada son olarak şunlar dile getirildi:

“MEB tüm öğrencilerin istedikleri okul türünde ve okulda eğitim almasının sağlanması için çalışmalıdır. Oysa kontenjan artışları da gösteriyor ki MEB çocuklarımız İHL veya Özel Okullar arasında tercih yapmaya zorlayarak bundan yandaş ve sermaye çevrelerinin kazançlı çıkmasını sağlıyor. Yarattığınız eğitim sistemi ile yaşamlarını yap-boz tahtasına çevirdikleriniz bizim çocuklarımızdır! Gidecekleri okulları nitelikli, niteliksiz açıklamaları ile ayrıştırdığınız o çocuklar bizlerin çocuklarıdır! Bizim gelecek kaygısı ile olsa dahi gözlerinden akan bir damla yaşa bile kıyamazken; sizin bu yaşta omuzlarına taşıyamayacakları yükleri yüklediğiniz, saatlerce ağlattığınız o çocuklar bizim çocuklarımızdır!”

PİRHA/MERSİN

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz