HDP, Tuma Çelik’i ihraç etti

0
271
                                            <p>Meclis’te bir basın toplantısı düzenleyen HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Disiplin Kurulu’nun Tuma Çelik hakkında aldığı kararı duyurdu.</p>

Oluç, partinin Meclis Grup Yönetimi’nin Tuma Çelik hakkındaki fezlekeyi 30 Haziran’da Merkez Disiplin Kurulu’na ilettiğini belirtti.

Merkez Disiplin Kurulu’nun da hızla soruşturma yaparak, gereken kararı alması yönünde öneri yaptıklarını söyleyen Oluç, “Merkez Disiplin Kurulu, 5 Temmuz’da bize de iletti. Disiplin Yönetmeliğinin 17. Maddesi gereği soruşturma bitene kadar tedbiren parti içindeki görevlerinden uzaklaştırma kararı aldı. Biz de bu kararı Tuma Çelik’e ilettik. 5 Temmuz tarihinden itibaren parti ile ilgili hem Meclis içinde hem de Meclis dışında herhangi her hangi bir faaliyette bulunmaması gerektiğini kendisine tebliğ ettik” şeklinde konuştu.

Oluç, Disiplin Kurulu’nun Tuma Çelik hakkında kesin ihraç kararı aldığını kaydederken, şunları ifade etti:

“Tüzüğümüz gereği, Tuma Çelik partiden istifa etmiş olsa bile tüzüğün 58 f maddesi gereği, soruşturulan kişi istifa etse bile ‘disiplin soruşturması tamamlanıncaya ve Disiplin Kurulu kararı açıklanıncaya kadar kabul edilmez’ hükmü gereği, Disiplin Kurulu kovuşturmaya devam etti ve bugün itibariyle kesin çıkarma konusunda kararını verdi. Gerekli işlemler yapılıyor. Bunu kamuoyu ile paylaşma gereği duyduk. Birinci söyleyeceğimiz şey bu”

MUŞ MİLLETVEKİLİ HAKKINDAKİ KARAR HAFTA İÇİNDE ÇIKACAK

Eşine şiddet uygulamakla gündeme gelen Muş Milletvekili Mensur Işık’ın durumuna da değinen Oluç, Işık hakkındaki disiplin soruşturmasının devam ettiğini söyledi.

Oluç, bu hafta içinde Işık’la ilgili de karar verilmesi beklendiğini sözlerine ekledi.

İktidarın kontrolündeki medya tarafından partilere karşı yürütülen karalama kampanyasına da tepki gösteren Oluç şöyle konuştu:

“Kadına yönelik erkek şiddeti ve kadına yönelik suç aslında toplumsal bir mesele ve bu toplumsal mesele toplumda olduğu gibi bütün siyasi partilerde zaman zaman ortaya çıkıyor. HDP kurulduğundan beri ilk kez bu durumla karşı karşıya geldi. Biz kendimize bu konuda çok güveniyoruz. Bu konudaki kararlılığımızın ve politik hattımızın doğruluğu çok net ve açıktır. Asla ama asla HDP kadına yönelik işlenen suçlar konusunda bir bütün olarak HDP ve özel olarak da HDP Kadın Meclisi asla ve asla tavizkar davranmaz, en ufak bir kararsızlık göstermez, kadına yönelik en ufak işlenen suçlarda, şiddet dahil olmak üzere gereken tutumu derhal alır. Bu kim olursa olsun ister milletvekili ister yönetici olsun, HDP bu konudaki tutumunu asla değiştirmez. Bu güvenle davrandık.

HDP kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinde son derece kararlı bir partidir. Meclisteki kadın temsiliyetini yükselten parti HDP’dir. 2015 yılından itibaren istikrarlı bir şekilde yapılan bütün seçimlerde Meclis temsiliyetini de ve HDP içindeki özel temsiliyeti de arttırmıştır. Mecliste ilk kadın grubu bulunan parti HDP’dir. Kadına yönelik şiddeti hiç kimse HDP’ye saldırmak için fırsata dönüştürmeye kalkışmasın. Biz bu konuda kendimizden çok eminiz. Ne parti dışında, yani toplumda ne de parti içinde kadına yönelik suç işlendiğinde, şiddet uygulandığında biz asla ama asla buna karşı tavırsız kalmayız, susmayız. Bugün paylaştığımız konu bununla ilgiliydi. Karar ancak çıkabildi. O nedenle geç bir saatte açıklama yaptık. Böylece kamuoyunu da bilgilendirmiş olduk.”

Bu açıklama ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Oluç, bazı iddialara ilişkin şöyle konuştu:

“Kadın Meclisi’ne ilk gelen beyanlar fezleke doğrultusunda olmadığı için Kadın Meclisi ona göre davranmıştır. Ama fezleke ortaya çıkar çıkmaz, bu iddiaları gördüğümüz andan itibaren de gerekeni yaptık, grup yönetimi olarak konuyu hızlıca disipline sevk ettik. Disiplin de gereken kararı verdi. İlk gelen beyan fezlekedeki gibi olsaydı geldiği andan itibaren bu işlemi yapacaktık.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz