Fransız parlamenterler Filistin Devleti’ni tanımaya çağırdı

0
239

Fransız Le Monde gazetesinde ortak bir metin yayınlayan 100’ü aşkın parlamenter ve senatör, “Eli kulağındaki tehdit karşısında, Avrupa Birliği’nin 27 üye ülkesini Filistin Devleti’ni tanımaya çağırıyoruz. Aksi halde bu tanıma Fransa tarafından tek taraflı olarak gerçekleşmeli” dedi.

İsrail’in 1 Temmuz’da ilhak projesini açıklaması bekleniyordu, ancak ertelendi. Avrupa Birliği ülkeleri, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve Arap Birliği de ilhak planına karşı çıktı.

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin hazırladığı plan, Filistin’in önemli bir bölümünün ilhak edilmesini içeriyor. 28 Ocak’ta Trump tarafından açıklanan plan, 1967’den beri işgal altındaki Batı Şeria’da kurulan Yahudi kolonileri ve Ürdün Vadisi’nin ilhak edilmesini öngörüyor. İsrail’in doğu sınırı bu şekilde belirleniyor. Plan, Kudüs’ü de İsrail’in “bölünmez” başkenti olarak tanırken, Doğu Kudüs’ün varoşlarında bir Filistin başkenti kurulmasını öneriyor. Doğu Kudüs de 1967 yılından beri İsrail işgalinde.

Filistin halkının elinde mevcut durumda Gazze Şeridi ile Batı Şeria bulunuyor. Ancak Batı Şeria’daki yasadışı İsrailli yerleşimler o denli yaygın hale getirildi ki, artık Filistin açısından toprak bütünlüğünden bahsetmek zor görünüyor.

Ortak metne öncülük eden Fransa-Filistin Araştırmalar Grubu Başkan Yardımcısı parlamenter Hubert Julien-Laferriere, “Hem Filistinliler ve İsrailliler, hem de Ortadoğu barışı için tehlikeli bu proje karşısında güçlü bir seferberlik gerekiyor” dedi.

Basın açıklaması yapan Julien-Laferriere, “Bugün statüko artık mümkün değil. Gelecek Filistin Devleti, Bantustan olmak üzere. Dünyadaki 100’ü aşkın ülke ve Avrupalı 10 dolayında ülkenin yaptığı gibi, Filistin Devleti tanınmalı çünkü sömürgecilik uluslararası hukukta yasaktır, her ne kadar İsrail tarafından uluslararası hukuk ilk kez ihlal edilmiyorsa da” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 9 Temmuz günü İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’dan ilhak projesinden vazgeçmesini istemişti. Almanya ve Birleşik Krallık da benzer bir tutum sergiledi. Ancak Fransız parlamenterlere göre İsrail’in geri dönülmez olanı işlememesi için baskıyı arttırmak gerektiğini düşünüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz