Finlandiya’nın Floyd’u için adalet isteniyor

0
246

Afro-Amerikalı George Floyd’un ABD’de beyaz bir polisi tarafından öldürülmesini protesto etmek için Avrupa’nın pek çok ülkesinde olduğu gibi Finlandiya’nın pek çok yerleşim biriminde binlerce kişi, ırkçılığı ve faşizmi protesto etmek için günler süren gösteriler yaptı.

Finlandiyalılar, ABD polisinin katlettiği Fyold’un yanı sıra Finlandiya polisinin 2018 yılında gözaltına aldıktan sonra yaşamını yitiren 45 yaşındaki Afrikalı Samuel Dolphyne’nin ölüm nedeninin açıklanmasını istedi.

Kendini “African Anti-Racism Society” olarak adlandıran bir grup, Haziran ayında Helsinki’nin Böle Polis İstasyonu önünde eylem yaptı ve polisin Samuel Dolphyne’nin neden yaşamını yitirdiğini açıklamasını istedi.

Dolphyne’nin ölüm nedeninin ortaya çıkarılması için internet üzerinden imza kampanyası başlatıldı.

Polis, basına gönderdiği açıklamada 17 Kasım 2018 akşamı Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de içkili araba kullanıldığından şüphelendiği bir kişiyi gözaltına aldığını duyurdu. Polisin gözaltına aldığı Samuel Dolphyne bir gün sonra hastanede yaşamını yitirdi.

Ganalıların kurdukları derneğin organize ettiği geceden sonra 30 ve 40 kilometre hız sınırı olmasına rağmen saatte 60 kilometre hızla aracını sürdüğü için gözaltına alınan Dolphyne, alkolmetreye üflemekte gönülsüz davrandı.

GÖZALTINA ALINDIKTAN BİR GÜN SONRA HASTANEDE YAŞAMINI YİTİRDİ

Görgü tanıklarının ifadelerine göre polisler, çelme takarak Dolphyne’yi yere yatırdı, daha sonra her iki ellerinden kelepçeledi ve zorla iterek polis aracının arkasındaki bölüme yerleştirdi. Polisler, Dolphyne’nin kapının kapatılmasına karşı çıktığı ve saldırgan davrandığını söyledi. Polis, gözaltına aldıkları kişinin bir gün sonra saat 16.45’de hastanede yaşamını yitirdiğini duyurdu. Otopsi raporları Dolphyne’nin kanında içki veya uyuşturucuya rastlanmadığını gösterdi.

Savcı, 16 Ağustos 2019’da polislerin Samuel Dolphyne’nin ölümüne neden olduklarını gösteren bir kanıt ve belirti olmadığı gerekçesiyle olayı soruşturma açmama kararı verdi. Konu hakkında kamuoyuna bir açıklama yapılmadı.

Olayı yakından takip eden gazeteci Christoffer Gröhn, haber ajansı Yle’de yayımlanan makalesinde Samuel Dolphyne’nin gözaltına alınması sırasında yaşanan arbede ve gerçeklerin açığa çıkması için yaptığı girişimler hakkında ayrıntılı açıklamalar yaptı.

Gröhn, polisin dosyaya keyfi olarak gizlilik koyduğu için olayları gelişimini izleme ve araştırmanın güç olduğunu ve ölüm nedenine de gizlilik getirmesinin gerçeklerin açığa çıkarılmasını neredeyse imkansız hale getirdiğini söyledi.

KELEPÇE TAKILMASINA BİLE GİZLİLİLİK GETİRİLDİ

Gröhn, polisin daha öce yaptığı basın açıklamalarında kabul ettiği Samuel Dolphyne’nin ellerinin kelepçelenmesi ve bilincini yitirmesine, daha sonra gizlilik getirilmesinin anlaşılmaz olduğu tepkisinde bulundu. Gröhn, polisin yakalama sırasında kelepçe kullanılmasına gizlilik kararı getirmesinin yasal dayanağı bulunmadığını söyledi.

Gröhn, benzer durumlarda polislerin nasıl hareket edeceklerini gösteren bir yönetmeliğe gizlilik kararı konulmasının soru işaretlerini artırdığını belirterek şöyle konuştu:

“İsveç’te yakalanan kişilerin yere yatırılmaları sırasında uyulması gereken kural ve önerilerin Finlandiya’da olup olmadığını öğrenmek için Polis Yüksek Okuluna başvurdum ancak fiziki güç kullanımı gizli bir bilgi olduğu için şüphelilerin yere yatırılması sırasında hangi metot ve tekniklerin uygulandığının açıklanmayacağı yanıtını aldım.”

Polise bazı durumlarda şiddet kullanma hakkının verilmesinin toplumsal bir anlaşma sonucu olduğunu ve şiddetin meşru durumlarda kullanılması gerektiğini söyleyen Gröhn, “Bundan dolayı başkalarının polislerin böylesi durumlarda nasıl hareket edeceklerini bilememeleri akılcı değildir. Bu açık bir toplumda özelikle de şiddeti tekelinde tutan bir kurumda böyle olamaz” dedi.

FİNLANDİYA’DA CEZA ALAN POLİSLERİN SAYISI BİLİNMİYOR

Finlandiya’da yasa ve yönetmenlikler polisler tarafından işlenen veya işlendiği iddia edilen suçların kayıt altına alınması ve izlenmesini zorunlu kılmasına rağmen mahkum edilen polislerin sayıları hakkında güvenilir istatistikler bulunmuyor.

Finlandiya’da polisin çok nadiren silah kullanımına başvurduğu biliniyor. 2000 ila 2018 yıllarında 7 kişi polis tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitirdi. 2019 yılında 997 kez polis hakkında suç işlediği iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu. Ancak bu bildirimlerin büyük bir çoğunluğu takipsizlikle sonuçlandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz