Erdoğan, YAŞ’ta Aksakallı ve Temel’e kadro bulamadı

0
288

Türk cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, başkanlığında Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı yapıldı ve kararları imzalandı.

YAŞ’ta Erdoğan’ın daha önce “Fırat Kalkanı Operasyonu kahramanı” ilan ettiği Zekai Aksakallı ve “Efrîn kahramanı” ilan ettiği İsmail Metin Temel’in de aralarında olduğu “30 general/amiral kadrosuzluk nedeniyle” emekliye sevk edildi.

Ordunun komuta kademesinde herhangi bir değişikliğin olmadığı YAŞ, toplantısında, Genelkurmay 2. Başkanı Korgeneral Metin Gürak orgeneralliğe, Donanma Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu ise oramiralliğe terfi etti.

Türk Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal aynı görevde kalmaya devam edecek.

YAŞ kararlarına göre; “17 general ve amiral bir üst rütbeye, 51 albay, general ve amiralliğe yükseltildi. 35 general ve amiralin görev süreleri bir yıl, 294 albayın görev süreleri ise iki yıl uzatıldı. 30 general/amiral kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi. 226 olan general/amiral sayısı 30 Ağustos itibarıyla 247 olacak.”

Emekliliğe sevk edilen Orgeneral İsmail Metin Temel ile 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı’ya daha önce de “kesik” atılmıştı.

Erdoğan rejimi, 2016’daki darbe girişiminde Türk ordusunu ele geçirdikten sonra da birçok komutanı konjonktürel olarak “kısa dönem kahraman” ilan edip kullandıktan sonra görevden almıştı.

Türk devletinin 24 Ağustos 2016’da başlattığı “Fırat Kalkanı” harekatının “kısa dönem kahramanı” Zekai Aksakallı’ydı.

Aksakallı, sonraki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında korgenerallikten orgeneralliğe terfi edilmedi ve pasif göreve çekildi.

Efrîn işgal harekatının komutanlığını yapan ve yine havuz medyasının “kahraman” ilan ettiği 2. Ordu Komutanı İsmail Metin Temel, daha sonra Genelkurmay Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı gibi pasif bir göreve çekilmişti.

2019 yılının Ağustos ayında da Suriye güçlerinin Han Şeyhun kasabasını ele geçirmesinin ardından İdlib’de görevli komutan Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Ahmet Ercan Çorbacı, pasif göreve çekildikten sonra istifa etmişti.

Son olarak da Türk rejimi ve medyasının “Libya kahramanı” ilan ettiği Tümamiral Cihat Yaycı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevinden alınarak, Genelkurmay Başkanlığı emrine verildi.

Yaycı, Libya’da İhvanı Müslim çizgisindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Türk devleti arasında Akdeniz üzerinden imzalanan “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşmasının mimarı” olarak gösterilmişti.

Erdoğan’ın kararı imzalamasının ardından Yaycı, istifa etmişti. “Ergenekon” isimli yapıyla bağlantılı olduğu belirtilen Yaycı, “Fetömetre” ismini verdiği bir uygulamayla Deniz Kuvvetleri Komutanlğı’ndaki birçok kişiyi fişlemişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz