Bakü’de savaş histerisi: Binler Ermenistan’a savaş açılmasını istedi

0
244

Son günlerde sınır hattında Ermenistan ile Azerbaycan arasında yaşanan çatışmaların ardından, kitleler savaş histerisiyle harekete geçirildi.

Bakü’de binlerce kişi sokaklara çıkarak, Ermenistan’a karşı askeri operasyon talep etti.

Salı günü gece saatlerinde yapılan gösteride, Yukarı Karabağ’ın işgali için seferberlik lehine sloganlar atıldı. Yukarı Karabağ, 1991’de bağımsızlığını ilan etmişti.

Savaş yanlıları, “Karabağ Azarbaycan’dır”, “Seferberlik” şeklinde sloganlar attı. Bazı eylemciler daha sonra parlamentoya doğru yürüyerek, bina içerisine girdi. Polis müdahale ederek bu eylemcileri dağıttı.

Pazar gününden beri sınır hattında yaşanan çatışmalarda biri general olmak üzere 11 Azerbaycan askeri öldü.

Salı’yı Çarşamba’ya bağlayan gece çatışmalar azaldı. Ermenistan Savunma Bakanlığı, “sakin bir gece” yaşandığını belirtirken, Azerbaycan “göreceli sakin bir gece” olduğunu bildirdi. Türk devleti de açık bir şekilde Azerbaycan lehine saf tuttu. Ermenistanlı yetkililer Türk devletinin savaşı körüklediği tepkisinde bulunuyor.

Ermenistan ve Azerbaycan, 1990’lı yılların başından bu yana, Ermeni çoğunluklu Dağlık Karabağ bölgesinin kontrolü için çatışma halinde. Bu bölge, 1991 yılında Ermenistan’ın desteği ile tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etti. Azerbaycan ile çıkan savaşta 30 bin dolayında kişi hayatını kaybetti ve bu savaş 1994’te ateşkesle sonuçlandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz