AP parlamenterleri: Türkiye’ye silah satışı ve yardımlar kesilsin

0
270

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) “Akdeniz’de istikrar ve güvenlik ve Türkiye’nin olumsuz rolü” başlıklı genel kurul oturumu düzenlendi.

Oturumda Türkiye ve Türkiye’ye karşı “hoşgörülü” davranmakla suçlanan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de hedef alındı.

‘MALİ YARDIM KESİLSİN’

Oturumda, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Libya’da yürüttüğü işgalci politikalar sert dille eleştirildi. Türkiye’yi “otoriter rejim” olarak tanımlayan parlamenterlerin çoğu Ankara ile katılım müzakerelerine derhal son verilmesi ve Türkiye’ye AB mali yardımlarının kesilmesi çağrısında bulundu.

AP Türkiye raportörü, İspanyol parlamenter Nachos Sanchez-Amor, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan’la dayanışma içinde olduklarını belirterek, Türkiye’nin Avrupa normlarına saygı duyması gerektiğini söyledi.

Hristiyan Demokrat Grup lideri, Alman parlamenter Manfred Weber, Türkiye ile üyelik müzakerelerine son verilmesini ve yeni bir ortaklık kurulmasını istedi.

‘TÜRKİYE DÜŞMANCA DAVRANIYOR’

Liberal eğilimli “Renew” grubu adına konuşan Fransız parlamenter Nathalie Loiseau, Türkiye’nin “Avrupa değerlerine sırtını döndüğünü ve düşmanca davrandığını” belirtti, Josep Borrell’den Türkiye konusunda “diplomatik değil, sağlam durmasını beklediklerini” ifade etti.

‘SİLAH SATILMASIN’

Komünist Grup (GUE) adına söz alan Alman parlamenter Özlem Demirel ise “Türkiye’yi eleştiriyorsunuz, haklısınız. O halde Türkiye’ye silah satmayı durdurun” dedi.

“Kimlik ve Demokrasi” (ID) grubu adına söz alan Fransız parlamenter Thierry Mariani, Türkiye’ye karşı etkisiz kalmakla suçladığı Josep Borrell’e “Tarihte Edouard Daladier ve Richard Chamberlain gibi anılmayın” diye seslendi. İkinci Dünya Savaşı başlarken Fransa ve Birleşik Krallık’ta Başbakanlık yapmakta olan Daladier ve Chamberlain, Nazi rejimine karşı etkisiz kalmakla suçlanmışlardı.

Sosyal Demokrat Grup üyesi Kıbrıslı parlamenter Costas Mavrides, Almanya’nın Türkiye’ye silah satmaya devam etmesini eleştirdi. Mavrides, Türkiye’nin bu silahları “Avrupa değerlerine karşı kullanacağını” söyledi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz