Amazonlar’da yangınlarda ciddi artış

0
273

Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (INPE) tarafından yayınlanan verilere göre, haziran ayında Amazonlar’da 2 bin 248 orman yangını tespit edildi. Bu verilere göre yangınlarda Haziran 2019’a oranla yüzde 19,5’lik bir artış yaşandı.

INPE’ye göre, geçtiğimiz ay meydana gelen yangınlar son 13 yılın en yüksek düzeyine denk geliyor.

2007’DEN BU YANAKİ EN YÜKSEK RAKAM

Üçte ikisinden fazlası Brezilya topraklarında yer alan Amazon ormanlarında sıcaklarla birlikte orman yangınları artış gösteriyor. Son olarak Haziran 2007’de 3 bin 519 noktada yangın çıktığı tespit edilmişti.

Ancak Amazonlar’da korkulanın ağustos ayında yaşanması bekleniyor. Son olarak Ağustos 2019’da toplamda 30 bini aşkın noktada yangınlar çıkmıştı ve yüzbinlerce hektarlık alan yok olmuştu. Bu ise 2018’in ağustos ayına oranla üç kat bir artışa denk geliyordu.

Amazon ormanlarındaki orman katliamı diğer aylarda da oldukça yüksek. Bu yılın ilk 5 ayında 2 bin kilometrekareyi aşkın ormanlık alan yok olmuştu. Bu da geçtiğimiz yıla oranla yüzde 34’lük bir artış demek.

INPE’ye göre geçtiğimiz yıldan bu yana kesilen 9 bin kilometrekarelik ormanlık alan da bu yılın ağustos ayına kadar kuraklığın da etkisiyle yanmış olacak.

Brezilya’da orman yangınları veya kesimlerinin aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun izlediği politikaların da etkisiyle arttığından endişe ediliyor. Bolsonaro, sık sık koruma altındaki ormanlık alanlarda tarım ve madencilik faaliyetlerinin yasallaştırılması çağrıları yapıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz