ADFE Başkanı Fırat’tan CHP’li belediyelere: Cemevlerinden ve inancımızdan elinizi çekin!

0
280

Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, CHP’li belediyelerin cemevi yaptırdığını ancak cemevlerinin yönetimlerine kendilerine yakın kişileri atadıklarını belirterek, bu uygulamaya son verilmesini istedi. PİRHA’ya konuşan Fırat, “Cemevi yapıyorlar sonrasında kendi istediği insanları yönetim kademelerine atıyorlar. Bu durum Alevi olarak, talip dedesi olarak, yol önderi olarak beni rahatsız ediyor. Bu doğru bir yaklaşım değil” dedi.

Çoğunlukla CHP’li belediyeler bir çok yerde ya bağımsız ya da Alevi dernekleriyle ortaklaşa cemevleri yapıyorlar. Ancak cemevlerinin yönetimine partili bir yönetici atayarak idareyi dernek yönetimine vermiyorlar. Belediyelerin bu tutumu Aleviler tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı ve Garip Dede Dergahı Başkanı Celal Fırat, CHP’li belediyelerin cemevi yaptırdığını ancak cemevlerinin yönetimlerine kendilerine yakın kişileri atadıklarını belirterek, bu uygulamaya son verilmesi için belediyelere çağrıda bulundu.

“BELEDİYE BÜNYESİNDE BİR CAMİ VAR MI?”

Pir Celal Fırat, Facebook hesabından cemevi yaptıran ve yönetimini derneklere vermeyen belediyelere şu tepkiyi gösterdi:

“Beylikdüzü Belediye Başkanı (o dönemin) Sayın Ekrem İmamoğlu “Beylikdüzü Cemevi ve Kültür Evi” mimari proje yarışması olarak düzenlenmişti. O bölgede yaşayan canlarımız cemevinin bittiğini ama belediye kendi bünyesinde vakıf ve dernek kurdurarak, tabir yerindeyse adeta kendine bir arka bahçe konumunda cemevi yarattıklarını söylüyorlar. İstanbul’da buna benzer çok vakalar olduğunu ben çok iyi biliyorum, CHP ve Sayın İmamoğlu bu olaya ve benzeri durumlara kesinlikle müdahale etmelidir. Şu soruyu bu konumda olan belediye başkanlarına sormak istiyorum. Belediye bünyesinde bir cami var mı? Elinizi cemevlerimizden ve inancımızdan çekin!”

PİRHA‘ya konuşan Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı ve Küçükçekmece’de bulunan Garip Dede Dergahı Başkanı Pir Celal Fırat, “Belediyelerin bu tutumunun CHP Genel Merkezi’nin bir politikasının olduğunu düşünmüyorum. Yereldeki belediyelerin Alevilerin üzerinde egemenliğini koyması, özellikle bu seçim arifelerinde ilçelerdeki Aleviler üzerinde bir egemenlik oluşturulduğunu düşünüyorum ben. Genel merkezin böyle bir politikası olduğuna kesinlikle inanmıyorum. Büyükşehir gibi yerlerde böyle bir sorun var. İzmir’de çok problemler yaşandı. Ankara’da buna benzer sıkıntılar yaşandı. İstanbul’da devam ediyor. Bu doğru bir şey değil” diye konuştu.

“BİR CEMEVİNİN ANAHTARININ BİR BELEDİYE BAŞKANININ CEBİNDE OLMASI BENİ RAHATSIZ EDİYOR”

“Belediyenin cemevi yapması anlamlıdır, değerlidir. Çünkü milletin vergileriyle yapıyor. Ancak bu çerçevede yapacaklarsa hiç yapmasınlar” diyen Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Cemevi yapıyorlar. Sonra kendi istediği insanları yönetim kademelerine atıyorlar. Bir Alevi olarak, talip dedesi olarak, yol önderi olarak beni rahatsız ediyor. Bu doğru bir yaklaşım değil. Hiçbir zaman bireysel, kurumsal anlamda biz herhangi bir belediye ile ilişki içerisine girmedik. En ufak bir talebimiz olmadı, onu net söyleyeyim. Devlet yıllarca itikadımızı, inancımızı, gelenek göreneklerimizi, bizi yok sayıyor. AKP’nin bir politikası var, bize karşı, Alevilere karşı. Siz müslümansanız buyurun camiye gelin diyor. Biz yıllarca Alevi örgütleri, Aleviler olarak bu söylemlere tepki gösteriyoruz. Bir cemevinin anahtarının bir belediye başkanının ya da belediye meclis üyesinin cebinde olması beni rahatsız ediyor.”

“CAMİYE AYNI MUAMELEYİ YAPMAYA CESARET EDEMEZLER”

Camiye aynı muamelenin yapılmadığını söyleyen Pir Celal Fırat, “Bir belediye başkanı ‘caminin yönetimi bende’ diyemez. Buna cesaret edemezler. Bu cesareti veren de Alevi vatandaşlar. Alevilerin bu konuyla ilgili daha örgütlü bir şekilde bir tepki dillendirmesi lazım. Cemevlerinde görevlendirilen insanlar da Alevi, fakat Alevilikte bir alakaları yok. Sadece Alevi kimliğini siyaset tarzı olarak kullanıyorlar, meclis üyesi olmak gibi veya kendi şahsi işlerini görmek mahiyetiyle bir araç olarak kullanıyorlar” dedi.

“KILIÇDAROĞLU, DOĞRU BULMADI”

2014 yılında bir heyet oluşturarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştüklerini ifade eden Fırat, “O dönem bir komisyon kuruldu bu meselelere çözüm üretilsin diye. O zaman biz tepkimizi dillendirmiştik. Kılıçdaroğlu ‘kesinlikle bu doğru bir yaklaşım değildir’ dedi. Fakat ufak bir adım atılmadı. 6 sene geçmiş 2020 yılında aynı problemleri yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

“BEYLİKDÜZÜ’NDE YAPILAN CEMEVİNE KENDİ ADAMLARINI ATAYACAKLAR”

İstanbul Beylikdüzü’nde yapılan cemevini örnek gösteren Celal Fırat, burada yönetimin cemevine verilmediğini ifade ederek şunları kaydetti:

“Beylikdüzü’nde Ekrem Başkan cemevi yaptırdı. Onunla ilgili daha sonra cemevlerini davet etti, incelemelerde bulundu. Gidip görmedim nasıl bir mimari de yapıldığını. Fakat şu an bu yaptıkları cemevine, bir vakıf bir dernek oluşturarak yine kendi adamlarını atayacaklar. Bu bizim kabul edeceğimiz bir şey değil. Ekrem Başkan İstanbul’da cemevleri yapacağını söylemişti. Bu şekilde yapacaksa yapmasınlar. Eğer toplum gerçekten bir yerde ihtiyaç duyuyorsa cemevini yapar. Bunun en güzel örneklerinden bir tanesi Garip Dede. Halkın kendi olanaklarıyla sahiplenmesi ile kısa bir süre içerisinde cemevi yapıldı. Toplum sahiplendiğinde cemevleri yapılıyor. Biz yapmasın demiyoruz ama yaptıklarında da buranın anahtarı bizde olur. İstediğimiz zaman gelin, istediğimiz zaman çıkın deme hakkını kendinde görmemelidir. Bunlara her canımız tepki göstermeli.”

“BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYESİ RAMAZANDA CEMEVİNİN İÇİNDE İFTAR YEMEĞİ VERDİ”

Geçen Ramazan ayında Büyükçekmece Belediyesi’nin cemevinin içerisinde iftar yemeğini verdiğini hatırlatan Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, “Böyle bir şey olabilir mi? Cemevinin bir kuralı, ritüeli var. Bir cemevinin içerisinde iftar yemeği nasıl verilebilir ama veriyorlar. Doğru bir yaklaşım değil. Aynı çerçevede Maltepe Belediyesi’nde sıkıntılar yaşandığını da biliyoruz” diye konuştu.

“ALEVİ KURUMLARI, FEDERASYONLAR VAR”

Belediyelerin “Cemevlerini hangi kuruma verelim” diye bahanelere sığındıklarını söyleyen Fırat, “Bu da mantıklı değil. Alevi kurumları, federasyonları var, üst kurumlarımız var. Bunların hepsi çağırılır. Gelin ortak bir perspektifte buluşun denilebilir” dedi.

“ALEVİLERİN BİRARAYA GELMESİNİ İSTEMEYEN BİR MANTIK VAR”

Alevilerin bir araya gelmesini istemeyen bir mantığın olduğunu dile getiren ADFE Genel Başkanı Celal Fırat, “Alevilerin beraber hareket etmesini istemeyen insanlar var. Dağıtmaya gayret gösteriyorlar. Devlet hep şunu söyledi: Hangi Alevileri muhatap alalım? Şimdi aynı söylemi bu arkadaşlar da dinlendirmeye başladılar. Bizim böyle bir sıkıntımız yok, sorunumuz yok. Bizi bahane etmesinler” diyerek belediyelere tepki gösterdi.

PİRHA/ İSTANBUL

#gallery-1{margin:auto}#gallery-1 .gallery-item{float:left;margin-top:10px;text-align:center;width:33%}#gallery-1 img{border:2px solid #cfcfcf}#gallery-1 .gallery-caption{margin-left:0}

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz