ABD, Rusya’yı uydu karşıtı bir silahı test etmekle suçladı

0
270

Amerikan Uzay Komutanlığı (Space Command), Moskova’nın 15 Temmuz günü “yıkıcı olmayan anti-uydu bir silahı uzayda test ettiğine dair kanıtlara sahip olduklarını” belirtti.

Yazılı açıklamada, “Geçen hafta yapılan denemenin ABD ve ittifaklarının uzay tesislerine karşı oluşturduğu tehditler gerçek ve ciddidir” denildi.

Silahsızlanmaya ilişkin Amerikalı müzakereci Marshall Billingslea, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “Bu kabul edilemez” dedi ve “ciddi bir sorun” olduğunu belirtti.

Billingslea, bu konunun gelecek hafta Viyana’da yapılacak tartışmalar sırasında ele alınacağını kaydetti. Sözkonusu tartışmalar nükleer başlık sayısını azaltmaya ilişkin çift taraflı New Start anlaşmasının yerine geçecek mekanizma üzerine yürütülecek.

Amerika Uzay Gücü’nü yöneten General Jay Raymond, geçen hafta test edilen sistemin, yılın başında Space Command tarafından tepki gösterilen sistemle aynı olduğunu ifade etti. Rusya, Amerikan hükümetine ait bir uydu yakınında manevra yapmakla suçlanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkililerinden Christopher Ford, bu olayın Rusya’nın uzayda silah denetimi konusunda “iki yüzlülüğünü” ortaya koyduğunu belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz