‘5 üyemiz Sivas’ta katledildi; mahkeme müdahil olma isteğimizi hep reddetti’

0
267

Divriği Kültür Derneği Başkanı Nurullah Ünsal, Sivas Katliam’ında 5 üyelerinin yaşamını yitirdiğini belirterek, davaya hep müdahil olmak istediklerini ancak  mahkemenin müdahillik taleplerini reddettiğini söyledi. Ünsal, “Biz yine de adalet sağlanana kadar müdahil dilekçesini veremeye devam edeceğiz” dedi.

2 Temmuz 1993’te Sivas’ta Madımak otelinin yakılmasıyla aralarında aydın, yazar, sanatçılar ve 2 otel çalışanının da bulunduğu 35 insan hayatını kaybetti. Zaman aşımına uğrayan Sivas Katliamı davasından dosyası ayrılan 3 firari sanıkla ilgili dava ise Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürüyor. Duruşma 19 Eylül’de görülecek.

Sivas Katliam davasının 3 firari sanığı Eren Ceylan, Murat Songur ve Murat Karataş’ın yargılanması sürerken, Almanya’da olan sanıklar hala Türkiye’ye iade edilmedi.
Sanıkların İçişleri Bakanlığının terör arananlar listesine alınması için  katliamda hayatını kaybeden Gülsüm Karababa’nın ağabeyi Hüseyin Karababa’nın avukatı Coşkun Özgür Piroğlu, İçişleri Bakanlığı’na Mayıs 2020’de başvuruda bulundu.

Başvuru dilekçesinde “Sanıkların suçları 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlar arasındadır. Sivas Katliamı, örgütlü olarak gerçekleşen bir terör katliamıdır. Bakanlığınızın terör arananlar listesinde bu 3 firari sanığın isminin olmadığını öğrendim” ifadelerine yer verildi.
3 sanığın aranan teröristler listesine eklenmesi talep edilen dilekçede sanıkların katliam davasında yargılandıklarının bakanlığın internet sitesine konulması ve  yakalanmaları için para ödülü belirlenmesi istendi. Dilekçede ayrıca sanıklarla ilgili ayrıntılı bilgilerin Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaştırılması da talep edildi.

Sivas Divriği Kültür Derneği Başkanı Nurullah Ünsal, Sivas Katliamı davasına ilişkin PİRHA’ya konuştu.

Ünsal, Madımak otelde katledilenlerden 5’inin derneklerinin üyesi olduğunu belirterek, şunları ifade etti:

“1993 yılında Pir Şultan Abdal Banaz anma etkinliğinde Divriği Kültür Derneği olarak tertip komitesinde yer aldık. Katliamın üzerinden 27 yıl geçti. Sivas Katliamı davasının görüldüğü mahkemeye dernek olarak katılım göstererek dava sürecini takip ettik. 2019 yılında da dava dosyası için yeniden müdahil olmak için mahkemeye dilekçe verdik. Sivas Katliam davasının ilk mahkemesinde  tertip komitesinden Gülsün Karababa, Gülenden Akça, Handan Metin, Sait Metin ve Mehmet Atay olmak üzere 5 üyemizin olduğunu ve mağdur olduğumuzu beyan etmemize rağmen müdahilliğimiz mahkeme tarafından reddedildi. Biz yine de müdahil olma dilekçesini mahkemeye veremeye devam edeceğiz.”

Sivas Madımak katillerinden birinin hastalık bahanesiyle affedildiğini, diğer katillerin de yurtdışında elini kolunu sallayarak dolaştığını vurgulayan Ünsal, “Sivas için adalet, herkes için adalet” demeye devam edeceklerini söyledi.

Cebrail ARSLAN/ANKARA

#gallery-1{margin:auto}#gallery-1 .gallery-item{float:left;margin-top:10px;text-align:center;width:33%}#gallery-1 img{border:2px solid #cfcfcf}#gallery-1 .gallery-caption{margin-left:0}

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz